“Vargje që personifikojnë Kosovën” Nga Peter Tase

 “Vargje që personifikojnë Kosovën 

Për Koha Javore: Peter Tase  Milwaukee, SHBA

 “Vëllimi me poezi “Zjarri në duart e mia” i Remzi Bashës, botuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në gjuhën Angleze, është vlerësuar maksimalisht nga Michelle Watson Roscitt, shkrimtare dhe një grua me funksione të larta në sipërmarrje në Washington, D.C..”

 

 

  Bota duhet të kujtoj masakrat dhe torturat ndaj popullit Shqiptar në mënyrë që këto veprime djallëzore të mos përsëriten, dhe duke përkujtuar këtë luftë, ne do të nderojmë shqiptarët e shumtë patriot të cilët dhanë jetën e tyre për njerëzit e tyre, për traditat, besimet dhe pa dyshim për atdheun e tyre. Shqiptarët e Kosovës, gjatë met e saj për librin “Zjarri në Duart e Mia” të Remzi Bashës. “Oscar Wilde shkruante: “ Patriotizmi nuk është diçka e përkohshme, shpërthim i tërbuar i emocjoneve, por dedikimi i qendrueshëm dhe i qetë i një jete të tërë.” Lufta në Kosovë ka  mbaruar më shumë se dhjet vjet më parë, por Bota nuk duhet të harroj asnjë herë dhunën e Remzi Basha është njëri prej shkrimtarëve më të njohur në diasporën Shqiptare që aktualisht jeton në Suedi. Me penën e tij poetike, Basha ka mundur të hedh në letër vargje të zjarrta patriotike për mëmëdheun, për trojet e  luftës, janë detyruar të largohen nga vendi i tyre dhe të shpërngulen në trojet Shqiptare dhe nëpër botë, por ata  nuk e kanë humbur identitetin, kulturën, dhe solidaritetin për vendin e tyre. Ata janë masakruar por kurrë nuk janë mposhtur. Ashtu si populli polak, i cili është masakruar dhe dhunuar për shumë gjenerata, edhe ky komb nuk është mposhtur asnjë herë. Polakët u ngritën si një feniks nga hiri i  luftës për të pretenduar trashëgiminë e tyre, vendin dhe atdheun. Këto janë gjithashtu ëndërra, e drejta e ç’do Shqiptari. Sidoqoftë, në mes të kësaj dhimbje zëmre, ka një dritë të jashtë zakonshme shprese dhe premtim që i është ofruar popullit Shqiptar dhë gjithë botës, në formën e fjalëve të bukura dhe të fuqishme të shkrimtarit Shqiptar Kosovar, Remzi Basha. Megjithëse Basha jeton në nje ekzil politik të detyruar, ai ka parë dhe përjetuar krime makabre, ai ka krijuar një botë dëshirash me trupin e poezisë, e cila është aq e mprehtë dhe e gjallë sa dhe dashuria e parë, e paharuar. Poesia e tij shpreh, pasion të fuqishëm, patriotizëm, dashuri, dhimbje dhe trishtim për vendin e tij, Kosovën, Shqipërine. Poezia e Bashës personifikon Kosovën e tij të dashur, si një ndjenjë e gjallë, ndoshta një a afërt shpirtërore edhe pse është shumë largë. Poezia e Remzi Bashës të tërheq në botën e tij të mendimeve dhe emocjoneve, aq sa edhe lexuesi e ndjen patriotizmin e Bashës. Në poezitë e tij nuk ka urrejtje apo  hakmarrje, dashuria dhe pasioni për bashkëkombasit dhe Kosovën e tij janë të lexueshme dhe ndjehen në ç’do momente të dëlira dhe të pastra. Remzi Basha duhet të lexohet nga të gjithë njerëzit që kanë dashur diçka dhe e kanë humbur, dhe nuk kërkojnë hakmarrje, por ofrojnë një fener shprese për të ardhmen e njerëzimit më humanitar.” “Patriotizmi i vërtetë e urren padrejtësine në vendin e tij më shumë se në ç’do vend  tjetër.” Oscar Wilde.  .

 

 Oscar Wilde shkruante:

Patriotizmi nuk është diçka e përkohshme, shpërthim i tërbuar i emocjoneve, por dedikimi i qendrueshëm dhe i qetë i një jete të tërë.”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s