All posts by pmtase

PETER TASE 5023 N. Berkeley Blvd. Whitefish Bay, Milwaukee, Wisconsin. 53217 (414) 906 0416 tasepeterm@gmail.com OBJECTIVE Legislative Aide or related position with the United States Congress using: – Several years of broad international experience on three different continents in education, ecology, public health and sustainable development, government – Experience with US Congress, local US governments and Foreign Executive governments including coordinating meeting between heads of state, providing in-depth constituent driven project and research support to members of congress – Fluency and research experience in five languages, with publications in two languages including both multi-language technical references and literary works. – Expertise at integrating research, persuasive and results oriented data into interactive reports and presentations for governmental institutions using advanced skills with IT resources – Familiarity with legal research, documentation related to trade and government demonstrating flexibility, perseverance, analytical and communication skills U.S. & INTERNTIONAL EDUCATION The Institute of World Politics Washington, D.C. Spring, 2011-Present Graduate Student Certificate of Graduate Study in National Security/Intelligence U. S. Peace Corps Training Guarambare, Paraguay Feb. – April, 2007 Trained for various sustainable development projects, local language and public health promotion Certificate of Appreciation: Contributing to sustainable development, global understanding and peace Marquette University, Les Aspin Center for Government, Washington, D.C. Certificate in Politics at the U. S. House of Representatives January – May, 2006 Study Areas: – U.S. Congress – Full semester congressional internship in Washington D.C. University Of Wisconsin – Milwaukee Milwaukee, WI Bachelor of Arts in Italian Studies Sept., 2001 – December, 2006 Honors in major courses Major GPA 3.8/4.0 Selected to attend prestigious colloquium and seminars on economics and society High Schools: Whitefish Bay – Milwaukee WI & Babe Dud Karbunara – Berat, Albania Achieved bi-lingual fluency and completed diploma (2001) in Albanian and English languages CURRENT POSITION Washington, D.C. Liaison, Milwaukee Regional Research Forum. 2010 -Present MRR Forum is a collaborative medical research initiative with the Clinical and Translational Science Institute (CTSI) which includes the Medical College of Wisconsin, University of Wisconsin-Milwaukee, Marquette University, Milwaukee School of Engineering, Children’s Hospital & Health System, Froedtert Hospital, Zablocki Veterans Affairs Medical Center, Blood Center of Wisconsin and with the Public Policy Forum. Council on Hemispheric Affairs Washington, D.C. Jan. 2011 – Present Research Fellow; Latin America and the Caribbean regions The Institute of World Politics January, 2011 – Present Research Associate & Graduate Student CONGRESSIONAL RESEARCH EXPERIENCE Broydrick and Associates Feb. 2011 – April, 2011 Special Assistant to Founder and CEO, Bill Broydrick Attended a number of Congressional hearings Prepared briefings on hearings on Health Care bills and Legislation Compiled information on International matters and projects U. S. House of Representatives, Washington, D.C January – May,2006 Congressional Internship Office of Rep. Richard Pombo, (CA-11) • Provided leadership, intercultural sensitivity and professional representation during tours to constituents and foreign politicians and while attending political hearings and meetings on behalf of congressman • Prioritized, distributed and increased efficiency of processes related to incoming daily business projects • Corresponded with and completed research for constituents related to energy issues, agriculture and natural resources initiatives and public and private entities • Observed ceremony with presidential presentations in honor of Hungarian Freedom Revolution • Established contacts in Washington DC political community at multiple levels of power. Gained familiarity with buildings organization and functioning of US Legislative branch of political power and interaction of House and Senate. RESEARCH, GOVERNMENT RELATIONS & PUBLIC POLICY EXPERIENCE U.S. Peace Corps Washington, D.C. February, 2007- April, 2009 Rural Health & Sanitation Advisor Paraguay, Rural Health and Sanitation Project • Completed research regarding medically recommended practices, rural health trends and related traditional cultural customs to develop culturally sensitive curriculum and educational materials • Identified healthcare priorities through interviews with 45 families in two villages regarding their specific health needs and health concerns • Established successful health intervention and education projects in school, local village health post, and district hospital including weekly and monthly presentations and medicine distribution programs and special large scale and individualized services as needed. • Established a needed Local Health Commission with 8 Community members in Teniénte Sánchez, Villalbin (200 mile south of Asuncion) • Performed health trainings related to HIV-AIDS, Dental Hygiene and parasite prevention and taught rural Health and Education authorities how to plan and execute a sustainable community-based project in collaboration with the Ministry of Health and Social Welfare. • Presented targeted health information and education in local language to community leaders, heads of households and individual adults and children to create system wide sustainable outcomes and practices. McKinley Reserve, Milwaukee, WI October, 2005 – December, 2005 Research Intern • Assisted Board of Directors with foreign real estate and Caribbean investment opportunities • Gained insight regarding impact of globalization on foreign trade and international business • Developed a report on Foreign Direct Investment, Governmental law and relevant Jamaican economics Whyte Hirschboeck Dudek S. C. Milwaukee, WI May, 2005 – October, 2005 Telecommunications intern • Assisted with representation of Wisconsin Telecommunications Local Government Coalition WTCO, over 36 local governments and school districts in addressing their lawsuit regarding telecommunication business maters and overbilling by contracted service provider. • Researched and compared records and invoice statements regarding charges to local government and School districts as part of an investigation regarding illegal billing practices and telecommunications purchasing SPECIAL SKILLS & ACOMPLISHMENTS Public Speaking Establishing Rapport with Diverse Individuals Generating New Solutions Following directions Prioritizing, Delegating and Project Multi-tasking Cultural Sensitivity Evaluating reports, analyzing and summarizing information and writing articulate memos Music, photography, graphic illustration, authorship and editing of published books including: Published two bilingual and one simultaneous dictionaries using Italian, Albanian, Spanish, Guaraní and English Currently and previously employed in various short and long term positions, demonstrating consistent positive work ethic, reliability, and both self and team management success under pressure

Presidenti i Paraguait flet për Kosova Info

Presidenti i Paraguait flet për Kosova Info

14.08.2012 | 13:40

 

 

Historik i shkurtër

Më 22 Qershor, 2012, në mes të duartrokitjeve të anëtarëve të Kongresit, Presidenti i sapo zgjedhur Federiko Franko veshi mbi kostumin e tij  shiritin presidencial që simbolikisht përfaqëson dorëzimin në duart e tij të pushtetit politik të popullit Paraguaian, dhe natyrisht mori mbështetjen e plotë të legjislativit për ushtrimin  e mandatit të tij presidencial, që do të zgjas vetëm 13 muaj.

Në fjalën e tij, Presidenti Franko i bëri thirrje për bashkëpunim kongresit nacional dhe të gjithë sektorëve të tjerë social dhe fetar, një stil ky ndryshe nga para-ardhësi i tij, Fernando Lugo, i cili ka neglizhuar vazhdimisht bashkëpunimin me pushtetin legjislativ dhe me shoqërinë civile gjatë tre vjet e dhjet muaj kur ai ishte në pushtet.

Që në fillim të mandatit në 2008, Dr. Franco, si zv. President, nuk ka patur marëdhënie positive me ish presidentin Lugo, për të  ndarë përgjegjësitë e administrimit të vendit ashtu siç e kërkon Kushtetuta e Republikës.

Në takimet me njerëzit, Dr. Franko është gjithmonë i pranishëm në orarin e caktuar.  Më kujtohet, më 1 qershor, 2012, ish Presidenti Fernando Lugo, ishte duke realizuar një vizitë shtetërore në  Azinë e largët për 22 ditë rresht, dhe presidenti në detyrë, Dr. Federico Franko, më kishte ftuar për të shkuar së bashku me helikopterin e tij, për të inauguruar një post policie në fshatin Itapuami, në qytetin e Luke-s (Luque).  Ne mbërritëm në kohë dhe të pranishëm ishin komisari i policisë së zonës bashke me fshatarët e gëzuar; ndërsa erdhën me vonesë zv. Komandanti i policisë së shtetit si dhe kryetari i bashkisë së qytetit Luke (Luque).  Një aktivitet shumë interesant dhe që demonstronte fare hapur mbështetjen në popull që Dr. Franko gëzon në qytete të ndryshme të vendit. Më 3 Korrik, pata mundësinë të takohem sërish me Dr. Franko, tashmë të zgjedhur si president i republikës dhe munda të siguroj një intervistë të tij, e dhënë në pallatin presidencial Lopez, në Asuncion.

Biografi Politike

Presidenti Federiko Franko, u lind në Asuncion, më 23 Korrik, 1962. U pranua në Fakultetin e Shkencave mjekësore në Universitetin Shtetëror të Asuncion-it, dhe më 1986, mori titullin doktor në mjekësi dhe kirurgji.

Dr. Franko ka përfunduar gjithashtu studime pas universitare duke u specializuar në kardiologji.  Gjatë perjudhës 1991-1996, ka qenë anëtar i këshillit bashkiak në qytetin Fernando de la Morra; gjatë mandatit 1996-2001, u zgjodh kryetar i bashkisë së qytetit Fernando de la Morra.  Në vitin 2003, u zgjodh me vota të lira dhe demokratike, guvernator i provincës Central me një mandat pesë vjeçar.

Në zgjedhjet presidenciale të 20 Prillit, 2008, u zgjodh Zëvendës President i Paraguai-it, duke përfaqësuar Partinë Liberale Radikale Autentike në Aleancën Patriotike për Ndryshimin, nga e cila kandidat për president ishte Fernando Lugo Mendez.


Intervista

Kosova Info: Cila është situata politike dhe kontributi i Paraguait në promovimin e demokracisë në Amerikën e Jugut, marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës  dhe Paraguait?

Franco: Përpara së gjithash, dua të theksoj se nesër do të jemi të pranishëm në festën e katër Korrikut, përvjetori i pavarësisë së ShBA, kështu që fjala ime e parë u drejtohet gjithë popullit amerikan dhe urime të përzemërta për këtë festë kaq të rëndësishme kombëtare. Në vend të dytë, Peter ne tani jemi të përqendruar plotësisht, në konsolidimin e qeverisë, dhe reformës në drejtësi, duke i dhënë qeverisje dinamike qytetarëve, dhe sapo të jenë realizuar këto objektiva do të impenjohemi më shumë në lidhje me marrëdhëniet me fqinjët dhe veçanërisht me bllokun tregtar, të ashtu quajturin Tregu i përbashkët i jugut, MERCOSUR.

Aktualisht prioriteti ynë është kryesisht i përqendruar në programet, dhe realizimin e projekteve të trashëguar nga qeveria para-ardhëse, në mënyrë që këto programe të jenë të dobishëm dhe ndihmojnë komunitetet rurale në vend. Ç’do gjë do të vazhdoj, do të përmbushim gjithë detyrimet tona ndërkombëtare, dhe mbi të gjitha jemi duke vënë në lëvizje dhe përshpejtuar ekzekutimin e projekteve që ndodhen aktualisht në Senat dhe në Dhomën e Deputetëve.  Jam i bindur se me këtë ritëm do të mund të përmirësojmë kushtet e jetesës së ç’do qytetari dhe kemi besimin se politikat tona sociale do të kontribuojnë në uljen e varfërisë në vend.

Kosova Info: Në ç’farë niveli është bashkëpunimi midis Bashkimit Europian dhe Paraguait?

Franco: Bashkëpunimi midis Bashkimit Europian dhe Paraguait ka arritur një shifër prej 130 milion Eurosh gjatë periudhës 2007-2013.

Interesi i BE-së në evolucionin politik dhe ekonomik të Paraguai-it vazhdon të jetë i lartë, jo vetëm në nivel bilateral por edhe në kontekstin rajonal të tregut të përbashkët të Jugut, (MERCOSUR), ku Paraguai bënë pjesë, gjithashtu edhe në Amerikën e Jugut.

Në Prill, 2012, u realizua mbledhja e komisionit të përbashkët Paraguai – BE, në të cilën u diskutua prioriteti i qeverisë në lidhje me arritjen e një kohezioni veprimesh midis sektorëve të ndryshëm politik dhe ekonomik, me qëllimin e vetëm për të gjetur një transformim strukturor që do të mundësoj një demokraci me mirëqenie dhe cilësi jetese më të lartë për qytetarët.

Ka tre fusha bazë të cilat jemi duke negociuar për bashkëpunimin e mëtejshëm ndërmjet BE-së dhe Paraguait:

Asistencë teknike, në mënyrë që vendi ynë të jetë konkurrues dhe prodhues, mbi të gjitha në rajonin tonë, dhe duke parë drejtë të ardhmes në pjesëmarrjen e gjerë të  prodhimeve tona brenda tregut të Bashkimit Europian.

Investim dhe industrializim:  Paraguai ka avantazhin të jetë  një bazë operative për shërbimet e prodhimit të Bashkimit European dhe

Bashkëpunim Politik:  Paraguai do të mbështes Bashkimin Europian në marrëdhëniet e këtij të fundit me vende të tjera në rajon, duke patur parasysh se demokracia i bënë të mundur vendit tonë të jetë lider në Amerikën e jugut, dhe mund të shërbej si një zëdhënës i Bashkimit Europian në Komunitetin e Shteteve Latino – Amerikane dhe Karaibe (CELAC).

Në Paraguai ka një progres të dukshëm në stimulimin e  efiçencës dhe bashkëpunimit ndërkombëtar të vendit tonë me vende të ndryshme si dhe me organizata ndërkombëtare.

Paraguai për herë të parë, ishte vendi organizator i Samitit të XXI Iberoamerikan, ku ishin të pranishëm presidentët e 22 vendeve të Amerikës Latine, përfshi edhe mbretin e Spanjës,  të cilët formojnë këtë bllok si dhe eksponent të organizmave ndërkombëtare të cilët u mblodhën në qytetet Luke dhe Asuncion, për të debatuar mbi reformat e qeverisjes dhe zhvillimin ekonomik Ibero-Amerikan.

Në vazhdim Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) e ka vlerësuar vendin tonë për politikat ekonomike dhe tregtare të arritura dhe të implementuara, të cilat na kanë bërë të mundur dyfishimin e prodhimit të brendshëm bruto per capita në pesë vjetët e fundit.

Kosova Info: Si ju duket mungesa e mbështetjes politike nga blloku i vendeve të MERCOSUR dhe UNASUR kundrejt qeverisë suaj të sapoformuar?

Franco:  MERCOSUR më shqetëson më shumë, më shqetëson MERCOSUR sepse është një grup vendesh, një marrëveshje, treg i përbashkët ku lidhen interesat ekonomike dhe financiare. UNASUR nuk më shqetëson dhe aq shumë, ne e dimë fare mirë se në këtë aleancë, ka interesa të tjera, çështje ideologjike, dhe si rrjedhojë nuk është në prioritetin tim. Aktualisht MERCOSUR ka më shumë rëndësi për ne si një vend ish-anëtar dhe së fundmi i pezulluar në fund të Qershorit në Samitin e MERCOSUR në Mendoza, Argjentinë.

Kosova Info: Cilat janë prioritetet e qeverisë së Presidentit Federiko Franko në marrëdhëniet midis Paraguai-it dhe ShBA?

Franco: Së pari ruajtja e marrëdhënieve të mira miqësore, vazhdimi i mëtejshëm i programeve që janë duke u realizuar nga administrata Amerikane, madje do të  shikojmë mundësinë nëse ka programe të tjera të cilat mund t’i përfshijmë në planet tona të qeverisjes dhe marrëdhënieve dy-palësh.  Konsolidimi i zotimit tonë në luftën kundër kontrabandës, narkotrafikut, dhe natyrisht vendosmëria e shtetit kundër asaj që ne e quajmë Ushtria Popullore e Paraguay-it (Ejercito del Pueblo Paraguayo); Këto janë prioritetet tona për tani dhe sigurisht me kalimin e kohës do të kemi një prani më të madhe të asistencës Amerikane.

E dimë që prania e frytshme, bashkëpunimi i frytshëm i qeverisë Amerikane në programe si për shembull në luftën kundër drogës, në bashkëpunim me sekretarinë nacionale të anti-drogës (SENAD)gjithashtu edhe në programin që ndihmon në luftën kundër pronës intelektuale; janë projekte të cilat do t’i impulsojmë dhe përmirësojmë më tej në muajt e ardhshëm.

Intervistoi: Peter TASE

http://kosova.info/index.aspx?SID=13&LID=2&AID=5915&Ctype=1&ACatID=11

Advertisements

Miqësi me SHBA…

Miqësi me SHBA-të, për paqe dhe progres

Nga GAZETA TELEGRAF – Mër Gus 08, 1:40 pm

Intervista/ Flet ekskluzivisht për “Telegraf”, Presidenti i Paraguajit, Federiko Franko

Nga Peter Tase

Më 22 Qershor, 2012, në mes të duartrokitjeve të anëtarëve të Kongresit, Presidenti i sapo zgjedhur Federiko Franko veshi mbi kostumin e tij shiritin presidencial që simbolikisht përfaqëson dorëzimin në duart e tij të pushtetit politik të popullit Paraguaian dhe natyrisht mori mbështetjen e plotë të legjislativit për ushtrimin  e mandatit të tij presidencial, që do të zgjas vetëm 13 muaj. Në këtë intervistë ekskluzive Presidenti i Paraguajt, Federiko Franko, shpalos idetë e tija për promovimin e demokracisë.

Cila është situata politike dhe kontributi i Paraguajit në promovimin e demokracisë në Amerikën e Jugut, marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës  dhe Paraguajit?

Përpara së gjithash, dua të theksoj se ne jemi miq të SHBA-ve, kështu që fjala ime e parë u drejtohet gjithë popullit amerikan dhe urime të përzemërta për miqësi dhe progres. Në vend të dytë, Peter, ne tani jemi të përqendruar plotësisht, në konsolidimin e qeverisë, dhe reformës në drejtësi, duke i dhënë qeverisje dinamike qytetarëve, dhe sapo të jenë realizuar këto objektiva do të impenjohemi më shumë në lidhje me marrëdhëniet me fqinjët dhe….

(lexo artikullin…)

http://gazetatelegraf.com/miqesi-me-shba-te-per-paqe-dhe-progres/

Paraguay: exclu…

Paraguay: exclusive interview with President Franco reveals plans for development

Thursday, August 09, 2012

By  Peter M. Tase

 
The newly-installed President of Paraguay Federico Franco spoke exclusively to Speroforum during my recent return to Paraguay where I once served as a Peace Corps volunteer. President Franco has been assailed by the governments of neighboring Brazil and Argentina, as well as Venezuela, for having taken the reins of government following the impeachment of former President Fernando Lugo by Paraguay’s Congress.  Accused by Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner of an anti-democratic and “soft coup d’etat”, Paraguay was suspended from the MERCOSUR and UNASUR regional groupings.

 
Franco is a medical doctor, but has had extensive political experience. He has served as mayor of the city of Fernando de la Mora, and was governor of the Central province for five years. In 2008, he was elected to the post of Vice President and served under President Fernando Lugo. He is a member of the Authentic Liberal Party.
 
 
 
 
 
Peter Tase:
 
What is the current political situation in Paraguay and its contribution to democracy in South America. Also, what is the status of relations between Paraguay and the United States?
 
President Federico Franco:
 
First, …I want to extend my greetings to the entire American nation. Secondly, Peter, we are embarked upon consolidating the government, to provide governance, and once this is stable we will occupy ourselves with our difficulties with our neighbors. Our priority now is to be entirely focused on the programs and projects of the former government so that they will be beneficial and useful to the community; all of them will continue.
(Read more…)