Category Archives: HOME

”Një dritare e vogël e cila do të futë kaq shumë dritë…”

51V+nhMSbKL__BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_”Një dritare e vogël e cila do të futë kaq shumë dritë…”
09/01/ 2011

Mendime për Studimin e Piro Tases: «Të Huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët»

Nga Avram Mitro Xhumara

Shoqeria “Tomorri Legjendar” e emigrantëve shqiptarë në Nju Xhersi të SHBA-së, ka kohë që ka nisur një sërë aktivitetesh kulturore atdhetare tepër modeste. Anëtarët e kësaj Shoqate janë emigrantë të hershëm e të rinj nga Berati, Skrapari, Përmeti, Myzeqeja, Labëria, Mallakastra, Elbasani, Dibra, Kukesi e nga gjithë trevat e tjera shqiptare të teritorit ballkanik: Kosovë, Mali i Zi, Maqedoni.Në ketë Shoqatë nuk kanë munguar as arbereshët e Italise as edhe arvanitasit të cilët, edhe pse kanë shekuj që janë larguar nga dheu i të parëve, ruajnë ende atë gjuhë të vjetër e mjaft të ëmbël të trashëguar si dhe krenarinë për historinë e të parëve të tyre.Fjalët e urta të të parëve, tregimet interesante si dhe humori popullor që mbartin ato nga koha e shkuar, dëgjohen me kureshtje dhe respekt nga të gjithë kur rrëfehen prej Arbëreshit Paskuale Kortona apo nga Arvanitasi Kosta Xavella.

Në larminë e aktiviteteve të kësaj Shoqate, krahas ngjarjeve madhore të historisë kombëtare si: Dita e Flamurit, Fitorja mbi Fashizmin, Lidhja e Prizrenit, Çlirimi i Kosovës, Dita e Dëshmorëve, Kongresi i Lushnjës, Lufta e Vlorës, Demokracia Shqiptare e të tjera, janë organizuar edhe veprimtari të lidhura me ngjarje e njerëz të shquar të kulturës, letrave e të jetës artistike.

Këto ditë shumë lexues të kësaj Shoqate kanë nëpë duar librin e ri “Të Huajt Për Shqipërinë Dhe Shqiptarët” të intelektualit beratas Piro(Marko) Tase, botuar në Amerikë nga “Outskirts Press” dhe që është publikuar On-Line nga siti gjigand “Amazon. Com”, dhe e shpërndarë nga “Barnes & Noble”, “Borders” dhe “Baker & Taylor”.

Por kush është autori i këtij Studimi, tashmë, të botuar në Amerike?

Për të marrë më shumë informacion, le të pyesim publicistin i njohur të temës historike, studjuesin Mihal Jano, njëkohësisht edhe aktivist i shquar i Shoqatës “Tomorri Legjendar”

Mihal Jano – Piro (Marko) Tase është lindur në Qershor të vitit 1947 dhe ka qënë banor i qytetit të Beratit deri në Shtator të vitit 2000, kur, së bashku me familjen, emigroi në Sh.B.A.

Në vitin 1969, u diplomua nga Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë pranë Universitetit të Tiranës si Mësues i Gjuhës dhe i Letërsisë Shqipe.

Në vitet e mvonëshme, pranë këtij Institucioni, përfundoi kurset pas-universitare për gjuhë angleze, italiane, spanjolle, si dhe për filozofi..

Detyrat dhe kërkesat e kohës, niveli kulturor dhe shkalla e njohjes, formimi i tij letrar dhe karakteri i fortë, i dhanë mundësinë për të shfletuar, fillimisht, arkivën e Bibliotekës Kombëtare të Tiranës, dhe më pas të futet nëpër fondet e bibliotekave më të njohura të Perëndimt dhe të disa Universiteteve me emër të Shteteve të Bashkuara, apo të krijojë mundësitë për t’u takuar dhe folur drejtëperdrejt me vizitorë të huaj, misionerë, turistë, shkrimtarë, studjues apo diplomatë të ardhur nga vende të ndryshme të botës e duke marrë, në këtë mënyrë, ngacmimin e parë në realizimin e një projekti të perkufizuar në këtë mënyrë nga shtypi shqiptar: “Të ndërtosh historinë e një kombi mbi bazën e shënimeve të udhëtarëve të huaj që kanë vizituar atë vend, nëpër rrjedhën e shekujve, është një gjë shumë interesante. Këtë mision ka ndërmarrë edhe autori i studimit të fundit mbi këtë fushë, Piro Tase, në edicionin «Të Huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët» (Gazeta “TEMA” 25 Dhjetor, 2010)

Fillimisht, disa artikujt të shkurtër të botuar në gazetën lokale gjatë kohës kur punonte si drejtues i Bibliotekës së Shtetit, Berat, dhe më pas, një studim në më shumë se 500 faqe, apo siç e ka cilësuar kritika: “Nga një Studim Lokal, në një Vepër Gjigande” dhe ku “Herodoti me Shokë Flasin Shqip”….( Gazeta “AGON”: Tiranë, më 9 Janar, 2008. Faqja:13)

Akltualisht banon në Qytetin e bukur të Milluokit (WI), buzë Liqenit Miçigan dhe kemi mësuar se krahas punës studimore, ka filluar një nismë shumë interesante: të bejë të njohur në botën anglishtfolëse letërsinë e diasporës shqiptare.

Piro Tase, si “Perfaqësues i Autorit” pranë një “Selfpublishing House” të Nju Jorkut, bashkë me djalin e tij, Peter, linguist dhe autor i të parit “Fjalor Simultan me Pesë Gjuhë” (ku krahas gjuhës Angleze, Italiane dhe asaj Spanjolle, janë përfshirë gjuha Shqipe dhe ajo Guaranishte,) kanë marrë përsipër të përkthejnë ne gjuhen Angleze dhe ato Latine, dhe pastaj edhe t’i botojne ato ‘on-line’ (Amazon.com., “Barnes & Noble”, “Borders” dhe “Baker & Taylor”.) shumë nga autoret e njohur te Diasporës Shqiptare në Evrope dhe Amerikë, si: Ndue Ukaj dhe Remzi Basha në Suedi; Skender Sherifi dhe Jeton Kelmendi në Francë; Lek Pervizi në Belgjikë, Faik Xh.Krasniqi në Kosovë. Pas botimit në “Amazone.com” të veprës voluminoze të Petraq Dhanës “Arsimi dhe Kultura në Myzeqe”, të poemës “Plagët që Rrjedhin Gjak” të Gjikë Hilë Macorrit, të Trilogjisë ne gjuhen Shqipe dhe Italiane të Daniel Gazullit si dhe të studimit në gjuhën greke mbi ekumenizmin të Dr. Myslim Hotovës, projekti i tyre i ardhshëm është që të bëjnë të njohur në botën anglishtfolëse edhe autorë të tjerë të njohur të letrave të shqipes, si: Bardhyl Ukcama, Dr. Namik Shehu në Nju Jork si dhe Mero Baze, në Tirane, autor i librit mjaft të mirëpritur nga lexuesit e diasporës shqiptare “Viti ’97 – Prapaskenat E Krizës Që Rrënuan Shtetin”.

Cila është përmbajtja e këtij studimi që ka tërhequr vëmendjen dhe po e rrit interesimin e lexuesve tanë emigrantë?

Mihal Jano – Janë rreth 500 faqe te mbushura plot me informacion, shumë prej të cilave i jepen për herë të parë në gjuhën shqipe lexuesit shqiptar. Ndjej kënaqësi kur shikoj që një libër i munguar i shtohet historiografisë shqiptare. Shumë vite më parë unë, disa nga keto dekumenta, i kam gjetur në mënyrë fragmentare dhe sado të pakta, më kanë shërbyer që së bashku me tim atë Llaqi Jano, të kryejmë mjaft hulumtime dhe shkrime në librin “Myzeqeja dhe Mistere Shqiptare” duke zbardhur mjaft enigma aq të domosdoshme dhe për të parë e njohur më drejt se deri tani historinë tonë të vjetër.

Në këtë studim, këto fakte historike janë paraqitur me dekumenta autentike dhe jo me hipoteza, me gojëdhana apo me shpjegime vulgare të cilat të konfuzojnë.

Aty gjejmë ato vende që na i përmend për herë të parë Homeri i Madh i lashtësisë greke apo Herodoti-Babai i Historisë, flitet për Deseratet përmes shkrimeve të Strabonit, për Parthët, Antitanasit, Taulantet, apo Albanët e Ptolemeut tepër të njohur në shumë nga tregimet e autorëve antike, jepen përshkrime nga luftërat mes maqedonasve dhe romakëve nëpërmjet veprës “Lufta Civile” të Cezarit, njihesh me fortifikimet e Justinianit, me Kryqezatat, luftërat midis Bizantinëve dhe normaneve, me Andronikun apo Kontakuzenin, me shkrimet e Ana Komnenës, me pushtimin Anzhuin, me historitë e princeve arbërore Matrenga, Muzaka, Arianiti apo Thopiasi duke vazhduar me kronikat turke mbi ekspeditat ndëshkuese në këto anë. Le të kujtojme këtu: “Seyhatnamenë” e famshme të Çelebiut, Kurzonin, Karl Patchin, Popp e me pas, Pukevilli- ambasadori frances pranë Ali Pashë Tepelenës, diplomati anglez Martin Liku, poeti Bajron, piktori pejzazhist i mrekullueshëm Euduart Lir, gjeografi dhe botanisti i madh italian Antonio Baldaci, etnografja dhe mbrojtësja e madhe e shqiptarëve Edith Durhan, Hjugsi, W.Schoeder, albanologu Robert Elsie, dhe akademiku anglez Filip Win, i cili u bë miku i ngushtë i Beratit dhe i beratasve, si dhe dhjetra e dhjetra të tjerë udhëtarë të huaj anglezë, irlandezë, gjermanë, austriakë, italianë, francezë, rumunë, turistë amerikanë që e pershkruajnë me emocione bukurinë e veçantë të natyrës së këtij rajoni dhe pasurinë shpirtërore të këtij populli. Figura të tilla të historisë së Shqipërisë si: Aleksandri i Madh, Pirrua i Epirit e deri tek Skënderbeu, jepen nën kendvështrimin e të huajve. Po ashtu, edhe kryengritësit popullorë, qofshin këta me emër si Zenel Gjoleka apo edhe anonimë, të quajtur “kleftë” apo kaçakë dhe komitë, i gjen kudo nëpër shënimet e udhëtarëve të huaj dhe, çuditërisht, të cilësuar si miqtë e tyre më të mirë dhe mes të cilëve ata kishin kaluar kohët më të bukura të rinisë..

Ali Pashë Tepelena ishte bërë objekt i këtyre vizitave. Ai është i pranishëm kudo bashkë me epokën që e ‘polli’. Figurat e historisë sonë shfaqen para lexuesit ashtu siç u skicuan nga këta vizitorë të huaj në shekuj. Ata do të vijnë fare pranë lexuesit shqiptar përmes këtij Edicionit të Ri.

«Të Huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët» është një mënyrë interesante dhe një lloj i veçantë i përshkrimit të fazave të historisë së një kombi. Ky studim, siç thotë albanologu i shquar kanadez, Dr.Robert Elsie, “…është nja nga ata lloj libra që unë pëlqej të lexoj më shumë…”

“Autori, jo pa qellim i ka “grumbulluar” këta konikanë, si për të bërë një “simpozium” për Historinë e Shqipërisë dhe të Shqiptarëve, në qytetin e lashtë, më shumë se 2400-vjeçar të Beratit.

Ata vijnë nga Roma…dhe përmes detit Adriatik, valët e egërsuara i hedhin në brigjet Alesios, Durrachiumit apo të Apollonise dhe Vlorës, në brigjet e Prevezës apo të Himarës.

Ata vijnë nga Kosova dhe Mali i Zi, nga Turqia, Maqedonia dhe Greqia… e duke ecur më këmbë apo me kalë, e duke pushuar “han më han”, ndalojnë në qytetin e “pa-arritshëm të Beratit” për të hedhur në telajo, peizazhet më të bukura e për të shkruar në letër shënimet e udhëtimeve të tyre. Autori, jo pa qëllim ka zgjedhur Beratin, këtë “…qytet të skalitur si kurorë mbi majën e një mali, të ngjashëm me fronin e një arqipeshkvi”, për të ekspozuar sa më mirë këtë Mozaik të mrekullueshëm të kësaj historie “të pafund” të shkruar nga “Të Huajt.”

(Gazeta “TEMA” 26 Dhjetor, 2010. Pjesa II)

Por çfarë të rejash e çfarë vlerash mbartin shkrimet e këtij libri?

Mihal Jano – Janë shkrime me mjaft vlerë, një pjesë e shohin dritën e përkthimit për herë të parë në shtypin tonë. Janë të gjitha shkrime nga autorë të huaj që nga shekulli IV para erës së re dhe deri sot. Ato vijne, ashtu, me radhe, në kohë e në hapësirë të caktuar të territorit tonë, që nga Homeri, Herodoti, Straboni e në radhorin e gjatë e pa mbarim të njerëzve të shquar të letrave në rrugetimin e shekujve, përfshihet edhe Diplomati shquar i kohës, Perez De Kuelar i cili vizitoi vëndin tonë me rastin e 2400 vjetorit të “lindjes” së Qytetit të Beratit. Janë deshmi interesante, të para e të shkruarë nga njerëz që kanë bërë histori dhe lënë gjurmë të thella në të histori.

Këto materiale, të përzgjedhura nga panteoni i kulturës europjane, do na shërbejnë për atë që duam të njohim dhe për të ndërtuar drejt historinë e vendit dhe popullit tonë. Ato janë të nxjerra nga ai kaos e nga ai pështjellim i madh i shkaktuar qëllimisht në historinë ballkanike si nga të huajt invadues, po ashtu edhe nga fqinjët grabitqarë. Këto shënime të ndihmojnë për të hedhur drite mbi shumë nga misteret mbi lashtësinë dhe mbi kontroverset lidhur me origjinën e popullit tonë, nja nga kombet më të lashtë në Ballkan dhe në gjithë Evropën jug-lindore.
Çfarë elementi të veçantë do të dallonit në këtë ekspoze të dokumentave dhe të shënimeve historike?

Mihal Jano – Studimi, mund të themi me plot gojë, është “një minierë informacioni”, janë qindra faqe të përkthyera nga gjuhë të ndryshme të botës: që nga Herodoti e Tit Livi, Gregoras Nicephorus, Chacocondylas, Leunclavius, Lavardin e deri tek Possenti, Cantacuzenus, Pachymeres, Villeharduind e së fundi Attaleiates (1038) me të parën referencë për Shqipërinë në dokumentat e Perandorisë Bizantine,( 1154), Muhammad al-Idrisi me ”Librin e Rogerit”(1154), George Acropolites me “Një Kryengritje Shqiptare”(1257); Simon Fitzsimons(1322) e deri tek autorë pa emër, anonimë, që datohen qysh nga viti 1000, për herë të parë të përkthyera në gjuhën angleze nga R.Elsie. Dhe pas tyre, në këtë edicion të dytë, edhe Piri Re’is (1521), Jean Carlier de Pinon (1579), Lorenzo Bernardo (1591) si dhe Teologu e Historiani suedez Johan Erich Thunmann (1746-1778) me traktatin e tij: “Mbi Historinë dhe Gjuhën e Shqiptarëve dhe të Vllehëve), Leipzig 1774. [Nga: Johann Thunmann, Über die Geschichte und Sprache der Albaner und der Wlachen (Leipzig 1774). Përkthyer në anglisht nga by Robert Elsie.] Ky është një nga studimet më të hershme të dijetarëve mbi Shqiptërinë, e cila ishte pak e njohur në Evropë në atë kohë. Një histori e shqiptarëve që është çuditërisht tepër e hollësishme për atë periudhë e përkthyer në gjuhën angleze nga Dr. Robert Elsie dhe që i jepet për herë të parë në këtë studim lexuesit shqiptar në gjuhën shqipe. Që në vitin 1774, autori i këtij traktati thotë: “Qëllimi im nuk ishte që të shkruaja një histori të gjatë dhe të plotë. Përpjekjet e mia kanë qënë vetëm për të hedhur dritë mbi prejardhjen e shqiptarëve ashtu sikurse shfaqet tek një numër i madh faktesh dhe dokumentash të renditura në mënyrë kronologjike të cilat çjerrin errësirën, zhdukin konfuzionin dhe hedhin poshtë ato spekullime të paskrupullta mbi këtë popull, duke u përpjekur që ta bëj të njohur këtë vënd përgjatë gjithë historisë së tij si një komb i cili është ndër banorët më të vjetër të Evropës dhe që kanë ditur të mbijetojnë, megjithë fluksin e grekëve, romakëve, gotëve, sllavëve, frengëve, italianëvet dhe turqve…”

Për herë të parë ‘flet shqip’ Wiliam Plomer me “Diamandin e Janinës”.

Albanologu, Dr.Robert Elsie, në këtë edicion të dytë, është më shumë se një “i ftuar nderi” me botimin e tij në gjuhën angleze, “Early Albania, a Reader of Historical Texts, 11th – 17th Centuries, Wiesbaden 2003”

Autori nuk ka bërë gjë tjetër vetem se i ka sistemuar dhe i ka vendosur në kohën e caktuar për të ndërtuar historinë e një kombi ashtu siç e kanë përjetuar këta udhëtarë në kronikat e tyre. Rrefimi i tij behet aq interesant sa që nuk të lë të largohesh për asnjë çast deri në përfundim të librit. I gjithe libri, siç thotë autori në parathënien e tij, ngjan me një “pazëll”, “…një përpjekje për të zbuluar një enigmë, pra, të arrish të ndërtosh historinë e një populli të lashtë nën këndvështrimin e të huajve që kanë vizituar këtë vend. Është një ‘pamje’ tepër e vështirë për t’u montuar. Është më shumë se sa bashkimi i copëzave të qeramikës të nxjerra nga nëntoka, për të ndërtuar një figurë dhe për të zbuluar një fakt. “Copëzat”, që do të shërbenin për të plotësuar këtë pazëll, dhe për të arritur, më në fund, një “figurë”, do të duhet t’i gjesh duke kërkuar arkivat në thellësi të shekujve, duke studiuar kronikat, shënimet, apo shkrimet e hedhura në letër, të kronikanëve dhe studiuesve apo udhëtarëve të huaj që kanë ardhur nga të gjitha anët e botës, e kanë shkelur këtë vend dhe kanë jetuar në këto treva, në të gjitha kohërat, e duke i bërë të flasin në gjuhën tënde. Ndaj dhe përfytyrimi final i këtij pazëlli, që mban diçiturën “Të huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët” mbetet përherë i paplotësuar dhe enigmatik në pritje për të gjetur jo vetëm ‘copëzat’ e humbura apo të fshehura nga vitet por edhe të atyre ‘copëzave’ që e ardhmja do të lindë.”

Përfundon këtë libër “pa fund” dhe zemra të mbushet me afsh, mendja të kthellohet dhe shpirti krenohet por edhe drithërohet për rrugëtimet e mundimshme të jetës iliro-arbërore shqiptare nëpër mjergulla kohrash e tymra luftrash të parreshtura.

«Të Huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët» me autor Piro Tase, është një kronikë e bukur, interesante dhe mjaft e dëshiruar për të plotësuar informacionin e paktë dhe fragmentar që ‘na ka munduar’ prej kohesh.

Duke cituar edhe opinionin e Profesorit të njohur të Universitetit të Cikagos, me origjinë shqiptare, Nikola Pano, në reçencen e tij kushtuar këtij libri:

“…Its selections have been carefully chosen and include a number of works that enjoy an honored place in Albanological studies… Thus I trust that this volume will contribute to the fostering of a better understanding of the Albanian heritage on the part of Albanians residing both at home and abroad….” na lind e drejta të themi se ky studim meriton një vend nderi në gjithë fondin e historisë së Shqiperisë. Këto shkrime brilante, ashtu siç i ka renditur kronologjikisht studjuesi ynë, zoti Tase, përbëjnë një gjerdan të artë që na bën të krenohemi më shumë se kushdo, në këtë fillim shekulli mjaft të vështirë, neve, emigrantët shqiptarë të shperndarë kudo nëpër botë, e duke bërë që të ndihemi krenarë për emrin Shqiptar.

Mendimi Juaj për Autorin dhe…ndërsa lexoni këtë libër, çfarë ndjeni?

Mihal Jano Unë nuk e njoh nga afër autorin, por nëpërmjet mjaft shkrimeve në organet e shtypit shqiptar dhe atyre në internet, kam vlerësimet më të mira për njohjen, formimin dhe kulturën e punimit të këtij intelektuali, tashmë me mjaft kontribute shoqërore i cili, krahas veshtirësive per t’u integruar në këtë botë të huaj që na rrethon, sa e panjohur aq edhe e ashpër, gjen mundësinë që të punojë me dashuri dhe përkushtim për vendin ku ka lerë dhe përpiqet për ta ndriçuar me pasterti e me dinjitet vendin dhe popullin e tij.

Unë, do te thoshja se libri i publicistit Piro Tase, që do të keni rastin ta lexoni, “Të Huajt për Shqipërinë dhe Shqiptarët”, përbën një vlerë monumentale. Për nga informacioni që sjell, është si një obelisk kushtuar historisë së trojeve tona. Në të dallohet qartë pasioni i studjuesit për të na sjellë dëshmitë më interesante për këdo që kërkon të njohë të kaluarën tonë, atë që nuk mund ta gjeje dot as në tekstet shkollore as edhe në ato universitare te historisë.

BUJAR SINANI (veprimtar i Shoqates, nga Dangellia) – Është kënaqësi kur të qëllon të lexosh libra të tillë që të mbushin me krenari dhe të hapin horizontin për të parë më mirë se kurrë ndonjëherë dhe që të ndihmojnë për të shpjeguar mjaft nga ato të panjohura apo enigma që vijnë nga thellësia e shekujve.

Unë jam nga vendi i Frashërllinjve, që aq shumë bënë për Shqiperinë. Kjo më bën krenar dhe më shtyn që të ecij në gjurmët e të parëve tanë. Le t’ua percjellim keto vlera brezave që vijnë, ashtu siç bën dhe autori i këtij studimi, me qëllim që edhe pse, në një të ardhme, të lindur dhe të rritur në dhe të huaj, të mos e harrojnë vendin e tyre, historinë, gjuhën dhe traditat e tyre. Le të bëjmë që femijet tanë të ndihen krenarë, kudo në botë për emrin shqiptar.. Ky libër do të mbetet si një Mesazh atdhedashurie edhe për brezat që do të vijnë.

Para disa kohesh lexuam shkrimet interesante, studimore, Tomorri, Dodona, Deseratet, të autorëve Llaqi dhe Mihal Jano, shkruar mjaft vite më parë. Sa drejt i parashtrojnë hipotezat dhe tezat e ndryshme, me argument, me llogjikë e me njohje dekumentare të saktë. Te tilla studime i kane munguar prej kohesh shqiptarit. Është për të ardhur keq që historiografia shqiptare ka qendruar kaq indiferente për kaq shumë vjet ndaj një dokumentacioni të tillë që hedh dritë mbi shume mistere të lena në errësirë nga “historianët” tanë.

NARD GALLANI (veprimtar i Shoqates, nga Lushnja) – E lexova me një frymë këtë libër. Ishte një suprizë për mua që vetëm nga një libër të mësoj gjithë ato gjera, fare të panjohura dhe shumë interesante. Unë jam rritur në Lushnje dhe në fshatrat e Myzeqesë, mes njerëzve mjaft të mirë, të urtë dhe të ndershëm, puntore e tolerantë sa asnje popull e krahinë tjetër e vendit tonë. Me vjen mirë kur mësoj se shumë nga të huajt që kanë kaluar nëpër Myzeqe shkruajnë faqe të tëra për myzeqarët dhe për historinë e tyre që nga lashtesia. Prinderit e mi ishin nga familjet e vjetra e te njohura: Gallani e Sallabanda, dyer fisnike qytetare te Beratit, të atij qyteti që ka mahnitur këdo që e ka parë e vizituar atë. Ishin banorë të lagjes Kala ku siç dihet, aty kishte 100 shtepi si dhe kisha të bukura monumentale, një rast unikal për nga vlerat që mbart, jo vetëm në Ballkan, por edhe në botë. Kam shkuar disa herë në kishën e Shën Gjergjit në Filadhelfia dhe mrekullohesh kur shikon mjaft emigrantë të hershëm të lindur në Amerikë në vitet 20-30 të shekullit që shkoi dhe krenohem kur mësoj se janë beratas, ruajnë me fanatizëm zakonet, kulturën, gjuhën e dashur shqipe dhe janë veprimtarë të mëdhenj të çështjes kombëtare dhe të autoqefalisë shqiptare, ruajne objekte dhe sende të ndryshme si kujtim të të parëve nga qyteti i tyre i dashur.

Per qytetin tim të Beratit, për njerëzit e mi atje, ndej mall dhe kam shume dashuri. Dhe ky mall me shuhet sadopak kur degjoj dhe lexoj per te sic po me ndodh tani me librin e Piro Tases. Ndaj dhe për t’i uruar, këtë fund viti, të gjithëve mbarësi, po citoj përsëri atë mesazh të bukur që ka dhënë për Beratin tonë në vitin 1990, Perez De Kuelar gjatë vizitës që bëri në qytetin tonë “… Pamë një gjë të pa-arritshme e të pa përseritshme. Aty mundëm të shohim një thesar të kulturës botërore ….Ishte një kënaqësi që visitova këtë pasuri të madhe të kulturës Shqiptare. Shpresoj që ky qytet i admirueshëm të konsiderohet dhe të respektohet si një pasuri kulturore njerëzore”

JORGJI DYLGJERI (veprimtar i Shoqates) – Ne e dimë tashmë se kujtesa historike nuk i kalon të pesë brezat, me tej ajo ngaterrohet deri sa humb filli fare. Të rinjtë sot pak e njohin historinë edhe pse mundësitë janë shumë më të mëdha se sa i kemi patur ne dikur. Të parët e mi, ashtu si mjaft familje të tjera kanë zbritur në Myzeqe nga malësia e Shpatit qysh para 200 vjetësh. Kemi këngë të bukura të atij largimi të detyruar nga shpata dhe zjarri në duart e forcave bashibozuke turke që drejtoheshin nga Myftiu i Elbasanit, siç e tregon dhe kronika e banorëve të fshatit Dragot të Sulovës. Këtë do të thoshja edhe për shënimet mjaft brilante të Prof. Antonio Baldacit mbi banorët e krahinës së Skraparit dhe zonës së Tomorrit të cilat aq bukur janë sjellë në këtë libër që ja shton më shumë vlerat. Gjithashtu, “Kujtimet e Gjon Muzakes…”, ku përmenden shume emra vendesh dhe njerëzish, mendoj se ia rrisin vlerat këtij studimi për nga saktësia e përkthimit dhe shqiptimit të emrave. Mund të përmendim ketu: Cervotai-Uje i zi sot Corovoda, Visagnisot-Vishanji, Gurriscitit-Guri i shqitur sot Guri i Prere, Fachiemiri-Faqemiri, Guerbsi-Gjerbesi, Orchova-Harkova e shumë të tjera.

E, me këtë rast, le t’ua tregojmë këto virtyte të mrekullueshme edhe të huajve në këtë botë të panjohur, ç’ka e motivon autorin në projektin e tij të ardhshëm për të dhënë variantin në gjuhën Angleze të ketij studimi.

Amarildo Loshe: Une jam mjek dhe kam vite qe jam larguar nga Shqiperia, punova per rreth 15 vjet ne Greqi, pashe dhe njoha vende e njerez te shumte qe vlersonin lart natyren, njerzit dhe traditat shqiptare, takova arvanitas qe krenoheshin me te kaluaren dhe origjinen e tyre, shqitare te Janines, Konices, Prevezes dhe teritoreve te tjera te Epirit qe i kishin rrenjet dhe lidhjet ketej nder dherat e Shqiperise nga Skrapari, Permeti, Tepelena, Berati, Himara. Ata njihnin mjaft tregime dhe legjenda te vjetra, krenoheshin me rrenjet e gjakut me emrat qe su shqiteshin nga kujtesa, flisnin per Tomorrin, per Melesinin, per Nemercken, per Cajupin, per Dhembelin apo Likursin per zakonet dhe traditat e bukura qe fatkeqsisht po ju zhdukeshin nga brezat e rinj, zejet e ndryshme qe kohet moderne po ja lene kujteses dhe muzeut. Lexova me interes kete liber dhe mu kujtuan vitet e para te punes per nje studim mbi mjeksine e tradites popullore. Sa do te me ndihmonte dikur ky information i gjere, pershtypjet e udhetarve dhe studjuesve. Me shume deshire rilexova shenimet interesante te biologut Italian Antonio Baldaci, ato dhe pse ato jane shkruar mbi 100 vjet me pare perbejne nje studim me vlersime te mrekulluesheme sociologjike. Banoret e zonave te Beratit, Skraparit dhe Permetit keto shkrime duhet ti njohin dhe te krenohen per vlersimet e larta qe ju bejne te huajt. Ne Greqi kishte nje vlersim me te madh nga shteti dhe shoqeria per ti evidentuar njerzit e huaj qe kishin lene gjurme dekumentare per trojet dhe popullin qe banonte ne ato ane, interesi per zhvillimin ekonomik, sidomos per turizmin e kishte bere te domosdoshme qe libra te tille dhe njerez me kontribute tu jepej vendi dhe nderi i caktuar si vendosjen e emrave te ketyre njerzve neper institucione, eksozita te shumta, perkujtimore, emetine postare apo gude turistike. Keshtu bejne edhe popuj te tjere. Po tek ne a veprohet keshtu, duhet pa tjeter te zeme kohen e humbur, ti njohim, ti vlersojme dhe tu japim vendin e duhur se eshte ne te mire te prezantimit dinjitoz te popullit e vendit neper bote.

Astrit Kamberi: Jam nga Kurveleshi dhe kur je ne vend te huaj eshte e kuptueshme qe me shume te shtohet dashuria per vendin tend. Por te vjen keq qe i lindur dhe rritur ne ato ane shume gjera qe kemi pare e njohur nuk i kemi vlersuar apo njohur drejt per te ndricuar me tej ndergjegjen dhe rritur krenarine e merituar. Por kur lexon shkrime te tilla pa dyshim emocionet te shtohen me tej. Me duket sikur jo vetem po i vezhgoj nga ndonje lartesi e vendit tim keta udhtare misjonare dhe karvanet e tyre duke rrugetuar grykave te maleve, luginave e fushave te bukura te vendit tone por edhe po ndjek nga ky liber me mjaft vlera qe na sjell nje intelektual si Pirro Tase rrugen e driten qe ata shperndane me mirenjohje per vendin tone neper bote. Ne shqiptaret duhet ta njohim me mire historine dhe te krenohemi me ato virtyte qe kemi trasheguar dhe qe ka nevoje sot shoqeria jone.

Ka shume informacion ky liber, sikur nje moment te ndalesh ne nje pasazh te tille qe na sjell Pouqueville ne vitin 1806 kur flet per banoret e ketyre trevave gjate udhetimeve te tij neper Toskeri, dhe i shkonin per shtat kur i pa dhe u magjeps prej bukurise se tyre …grate e Myzeqese dhe rrafshit te Tomorrit jane thesare me vlere te verteta bukurie per kuroren e Dashurise. Me sy te medhenj, te kalter e te ndricuar me flake qiellore, me floke te geshtenje ne te verdhe apo geshtenje te erreta, hunde te holle, goje te embel dhe elegante-keto jane dhurata qe japin grate toske…ato me lekundjet e tyre trupore, elegante dhe te ndjeshme, me finesen e kembeve te tyre, cdokush mund ti mare per perendesha te lashtesise apo per nimfa me te cilat Profeti zbukuroi parajsen ku priste miqte e tij me te nderuar … te gjitha cfaqen si prototipe te Perendis te bukurise.

Libra te tilla na duhen me shume sot dhe mendoj se padyshim kesaj serie mund ti bashkengjiten edhe mjaft dekumenta e shkrime qe ndodhen neper libra dhe arkiva te vendeve te tjera. Pergezoj autorin per punen e kujdesshme qe ka bere dhe vazhdon te beje.

AVRAM MITRO XHUMARA: – Libra të tillë janë mjaft të mirëpritur nga lexuesi shqiptar. Shohim në këto vite që po botohen mjaft shkrime dhe libra për historinë tonë. Një pjesë e mirë e tyre janë krijime serioze që nuk të hiqen nga mendja për nga informacioni i ri dhe interesant që sjellin. Por dallohen, gjithashtu, edhe mjaft libra pa vlerë që mbushin raftet e librarive dhe nuk përtypen nga lexuesi sepse ato janë krijime të bëra me porosi dhe të paguara nga duar e para të pista që duan të ndryshojnë historinë nëpërmjet informacioneve aspak serioze e joshkencoreshte. Mund të jenë shkrues shqiptarë edhe aq më keq edhe të huaj që vendosin tituj reklamues për gjoja rishikimin e historisë së shkruar, himne për ngjarje e figura të errëta por dhe pa merita. Mjaft shkrime e kujtime të politikanëve të dështuar të kohës së mbretërise apo bashkëpunimit fashist, të shkruara nëpër shtëpitë dhe kafenetë e Europës, në arratinë dhe vetminë e madhe, ku me plot nostalgji e shumë vrer e mllef sajojnë pozicione atdhetare dhe mendime keshilltarësh të urtë por që nuk u kuptuan në ato kohëra.

Piro Tase na sjell një libër me mjaft vlera. Ai është një gjuhëtar dhe letrar shumë i mirë dhe na ka sjellë një material historik të qemtuar mjaft drejt dhe me shumë vlera.

Një mesazh për të gjithë ne, mendoj se është i shprehur në mënyrë të qartë dhe shumë kuptimplot nga miku anglez, akademiku Filip Winn i cili i komenton këto shkrime si:

“… një dritare të vogël e cila do të futë kaq shumë dritë… C’kënaqesi sikur dashamirës të Shqipërisë të gjenin kohë dhe të bënin përpjekje për të ndryshuar mendimin dhe gjykimin e tyre për këtë vend ashtu sikurse fatmirësisht po më ndodh edhe mua… “

Ky do të jetë edhe një urim për të gjithë ne shqiptarët por edhe dashamirësit tanë.
Nju Xhersi, dhjetor 2010

Nga Avram Mitro Xhumara
Per ta blere librin ne Amazone,
KLIKO:

Andrew Jackson: presidenti i 7-të i SHBA, simbol i Partise Demokratike

Andrew Jackson: presidenti i 7-të i SHBA, simbol i Partise Demokratike

Andrew Jackson: presidenti i 7-të i SHBA, simbol i Partise Demokratike

Andrew Jackson (Endriu Xhekson), gjatë Shek.  XIX ishte aktori kryesor në historinë dhe jetën politike amerikane ndërmjet Thomas Jeffersonit dhe Abraham Linkolnit. I lindur në një familje të panjohur…

Andrew Jackson (Endriu Xhekson), gjatë Shek.  XIX ishte aktori kryesor në historinë dhe jetën politike amerikane ndërmjet Thomas Jeffersonit dhe Abraham Linkolnit.

I lindur në një familje të panjohur dhe i lënë jetim që në vogëli, ai ishte i pari lider i formuar plotësisht me forcat e veta dhe e para figurë perëndimore që arriti të hynte në shtëpinë e bardhë.  Ai u bë një simbol i partisë demokratike dhe themeluesi i kësaj partie, e cila ishte partia më e vlerësuar për kohën.  Gjatë presidencës së tij prej dy mandatesh, Xhekson e zgjeroj më tej pushtetin e ekzekutivit dhe e transformoj rolin e presidentit nga një krye-administrator në një figurë të dashur nga populli.

Xhekson u lind me 1767 në Uaksau, Karolina e jugut, nga një familje emigrantësh irlandezo – skoceze.  Që djalë i ri ai luftoj në revolucionit Amerikan, studioj drejtësi, dhe në 1788 u shpërngul në Nashvill, Tenesi.  Më 1791, filloj të jetoj me Reiçëll Donelson Robards, të cilën e kishte braktisur i shoqi. Ata u martuan formalisht pasi ajo u divorcua më 1794.  Akuzat për imoralitet, të lindura nga ky episod e ndoqën gjithmonë Xheksonin gjatë gjithë jetës së tij politike.  Pasi shërbeu si prokuror i Shtetit të Tenesi-të, gjyqtar, anëtar i Kongresit Amerikan, dhe senator, ai fitoj famë si gjeneral major në luftën e 1812-ës, me fitore të cilat i shpartalluan grupet e ndryshme të indianëve më 1814 dhe kundër britanikëve në Nju Orlins një vit më vonë.

Andrew Jackson

Andrew Jackson

Triumfi i Xheksonit në Nju Orlins shumë shpejt mori përmasat e një legjende dhe e bëri atë heroin më të madh ushtarak që nga koha e Xhorxh Uashingtonit.  Më 1818, ai drejtoj një ushtri në ndjekje të Indianëve Seminol drejt territorit Spanjoll të Floridas, duke shkaktuar një protestë ndërkombëtare.  Pasi Spanja e lëshoj Floridën, Xhekson shërbeu për një kohë të shkurtër si guvernator i teritorit dhe pastaj senator, duke përfaqësuar shtetin e Tenesi-së, nga 1823 deri më 1825.  Në 1824, në një garë të ngatëruar prej katër kandidatësh për president, Xhekson mori votat popullore dhe elektorale por e humbi garën në dhomën e përfaqësuesve, ku kryetari i saj, Henri Klei, Influencoj në favor të kandidatit tjetër, Xhon Kinsi Adams.
Xhekson e sfidoj Presidentin Adams përsëri në vitin 1828 dhe e mundi atë në një fushatë të përqendruar tek imazhi i tij si njëri popullor dhe armik i betuar i korrupsionit dhe aristokracisë.  Xhekson e mundi me lehtësi Henri Klei-n më 1832.  Presidenca e Xheksonit karakterizohet nga dy episode kryesore: Kriza e shfuqizimit dhe “lufta e bankave”.

Xhekson e mori detyrën duke u përballur me ashpërsinë sektoriale mbi programin e “sistemit Amerikan” ç’ka do të sillte zhvillim ekonomik nëpërmjet subvencionimit të transportit dhe nëpërmjet tarifave mbrojtëse mbi importin, masa të tilla do të ndihmonin prodhimin industrial vendas.

Andrew Jackson

Andrew Jackson

Shumë qytetar nga jugu mendonin se këto politika favorizonin zhvillimin ekonomik të veriut të vendit nën koston e tyre.  Xhekson e balancoj sistemin amerikan duke vendosur veton në ndërtimin e rugëve dhe kanaleve, që do të fillonte me rrugën Mejsvill në 1830. Sidoqoftë, më 1832 shteti i Karolinës së jugut deklaroj tarifën ekzistuese anti-kushtetuese, dhe të pa vlerë.  Shteti mori masa për të bllokuar mbledhjen e tarifave brënda kufijve të tij.

Megjithëse ai favorizonte tarifa të ulëta, Xhekson veproj me një herë për të ngritur supremacinë federale – me forcë, edhe kur e kërkonte nevoja. Në një deklaratë përpara popullit, Xhekson tha se Unioni i vendit është i pa ndashëm dhe e cilësoj këtë shfuqizim si tradhëti.  Kongresi e reduktoj tarifën më 1833 dhe kriza u evitua.

Banka e dytë në SHBA ishte një Korporatë e Krijuar nga Kongresi për të shtypur monedha dhe bankënota si dhe menaxhonte financat e shtetit. Ashtu si Thomas Xheferson, Xhekson besonte se një bankë e tillë do të ishte e rrezikshme për financat e shtetit dhe anti kushtetuese.  Më 1832, Xhekson vendosi veton e kundërshtimit në një projektligj që do të zgjaste mandatin e bankës përtej vitit 1836.
Vetoja e Xheksonit shkaktoj reagime nga njerëzit e thjeshtë kundër pronarëve të stokut në bankë.  Vitin e ardhshëm Xheksoni lëvizi depozitat e Qeverisë Federale nga Banka e aprovuar nga Kongresi, në një bankë shtetërore, duke shkaktuar një panik financiar dhe e detyroj Senatin ta çensuronte atë më 1834.  I pa trëmbur, Xhekson lëshoj një sulëm të përgjithshëm kundër të gjitha formave të privilegjeve që të jep qeveria, veçanërisht privigjelet e korporatave. Në Fjalimin e tij të lamtumirës parajmëroj “fuqinë e parasë” për motive djallëzore.

Lufta e Xheksonit kundër bankave dhe retorika e tij populiste formuan platformën e re të partisë demokratike.  Politikat e tij konsiderohen të jenë shkaku i depresionit dhe i frikës financiare të 1837-ës. Ai gdhëndi një rol më të fortë të Presidencës, duke e nxjerrë vetveten si avokati i njerëzve të thjeshtë kundër elitës së pasur dhe veglave të tyre në qeveri; ai prezantoj një element që do i rezistonte kohës në politikën amerikane.   Presidenti Xhekson ushtronte pushtetin ekzekutiv plotësisht, duke sfiduar kongresin, vendosur veton në më shumë projektligje se sa të gjithë para-ardhësit e tij së bashku dhe shpesh herë ndryshonte anëtarët e kabinetit të tij.

I vendosur dhe me mëndje të kthjellët, një patriot i zjarrtë dhe partiak i zhdërvjellët, Xheksoni ishte gjithmonë kontroversial, jo vetëm si gjeneral por edhe si president.  Ai i personalizonte mos marrëveshjet dhe i demonizonte kundërshtaret. Në një episod të njohur, Xheksoni sakrifikoj unitetin e kabinetit të tij të parë duke kundërshtuar mendimin e zv. presidentit Xhon Kalhun dhe duke dalë në mbrojtje të Pegi Eiton e cila ishte gruaja e Sekretarit të luftës.  Gjithmonë pas nervozizmit të Xheksonit, me oponentët e tij, fshihen efekte dhe qëllime politike.  Më 1836, Xhekson e siguroj vazhdimësinë e tij presidenciale me kandidatin e tij favorit dhe Zv. Presidentin e dytë, Martin Van Byren. Pastaj doli në pension në fermën e tij të pambukut në Hermitixh, pranë Nashvill-it, ku dhe vdiq më 1845./GazetaDitore.com

Andrew Jackson

Andrew Jackson

Shpërndaje

New resources of petroleum and untaped mining sector in Paraguay

New resources of petroleum and untaped mining sector in Paraguay

By Peter M. Tase

12/17/2012

 

2539_Website_Paraguay_map_P1_KM.indd

In November 13, 2012, President Energy LLC, an international company focused on oil and gas exploration and production in South America, from studies conducted in the Area of Pirity, Paraguay, can be is an estimated gross recoverable oil reserve of more than 159 million barrels.  The combined size of this concession together with Pirity Hidrocarburos and Crescent Global Oil is in excess of 16,000 km², located in the department of Boqueron, near the border with northern Argentina.  According to a previously defined agreement, President Energy LLC is expected to process more than 94 million barrels of prospective recoverable oil resources and it

 will soon share with the public further results of a 3 D seismic program that is currently under way; in the oil rich region of Pirity.  The leadership of President Energy are expecting to find three reservoirs. According to a study conducted in cross border region, by President Energy,  in September, 2012, it is observed that the Palmar Largo Field Structures and its reservoir improves towards the east (Paraguayan territory), surprisingly, there have not been any seismic drilling in Paraguay since 1987.   According to President Energy Chairman, Peter Levine: “the combined blocks in Paraguay have a gross risked recoverable resource potential of greater than 150 million barrels, with a net success case NPV10 estimated at over US$25 per barrel, thus giving over net USD2 billion of net value on a success basis; assuming President earns its full working interests.”

Paraguay is one of the first countries that have explored mining industry in South America, since the Spanish period, in which artistic work of Jesuits was decorate

d with gold and silver. Located in the heart of South America, Paraguay has an enormous geological potential in its Pre-Cambrian and Alkaline regions, mining is considered as another important component for the development of its economy, especially in regions with lower agricultural production and cattle grazing.  The department of Concepcion is rich with gold, copper, zinc, barium, tin, tungsten, quartz, and marble as well as diamond gems.  The Department of Misiónes, located in the southern part of Paraguay, in the border with Argentina, is found a long list of precious minerals including:  iron ore, gold, lead, silver, nickel and chrome. The department of Ñeembucu has vast resources of peat which is harvested as an important source of fuel in various regions of the World.  Peat is an important component for farmers who mix it with fertile soil to improve its structure and to increase acidity.  Another important property of peat is retaining moisture in soil when it is dry and yet preventing the excess of water from killing roots when it is wet.  In the Department of Alto Paraguay are discovered a number of mineral resources such as: Iron ore, silver, zinc, manganese, copper, lead, gypsum, Petroleum and natural gas.  Kaolinite Clay are found in the eastern region of Paraguay on the other hand great deposits of gypsum (in high quality) can be found in the Occidental region (Chaco Paraguay), which is available to be mined, used for local industry or exported.   

Paraguay has also a very favorable fiscal and tributary system; after the approval of National Constitution of 1992, the government highly reduced its interference with the operations of private companies in the country, additionally the so called legislation of 60/90 provides ample fiscal exemptions, administrative and legal facilities to foreign and national investors.  The Guarani speaking nation has an economic system based on open commerce, unrestricted taxes on investments and capital flow; it does not have personal income tax and the added value tax is only 10 percent.  Asuncion does not apply a strict price control policy and it has a strict program of monetary stabilization, with fiscal measures in order to control inflation appropriately

.

Empresas de Estados Unidos con interés en invertir en Paraguay

Empresas de Estados Unidos con interés en invertir en Paraguay

Fecha: 20-08-2012
Fuente: 5 Días
Autor: Adriana Garmacea

 

El Foro Paraguayo tomará lugar el próximo 11 de Septiembre de 7:30 a 9:30 am en la Universidad de Wisconsin en la ciudad de Milwaukee-EEUU.

Los temas principales a desarrollar durante el evento serán relacionados con la agricultura y exportaciones de Paraguay al resto del mundo, además de la posibilidad de recibir inversiones directas extranjeras e inversiones conjuntas.
Según el organizador Peter Tase (quien fue el iniciador del evento), este Foro tiene un importante rol político y económico para el Paraguay de hoy, al que describió como haber sido marginado por sus países vecinos.
“Esta fue la región más importante para mí, por lo que he decidido trabajar en conjunto con otros instructores del Departamento de Negocios de la Universidad para conformar un foro estratégico acerca del Paraguay”, manifestó Tase.
Los principales expositores en el Forum serán representantes nacionales del Congreso paraguayo, como el diputado nacional Blas Lanzoni Achinelli, quien además es presidente de la comisión de comercio, industria y turismo de la Cámara de Diputados. También confirmó su presencia Vicente Aquino, director de la fundacion paraguaya Ñepytyvo, (establecida en Washington DC).
Tase mencionó que el Foro Paraguayo será en el club de la Universidad de Milwaukee, que es un club de membresía privada y todos los líderes serán recibidos en esta locación.
La semana pasada fueron enviadas aproximadamente 70 invitaciones y por el momento siguen esperando las confirmaciones respectivas provenientes de los representantes de la República del Paraguay en Washington DC, para así poder enviar otras 30 invitaciones a otros líderes de negocios de los Estados Unidos. “Desafortunadamente el embajador de la República del Paraguay ha expresado su imposibilidad de participar del evento”, dijo el organizador.
Esta es la primera vez que la Universidad de Wisconsin organiza un Foro sobre Paraguay y es también la primera vez que el mismo ha sido organizado en los Estados Unidos, fuera del área de Washington DC.
Algunas de las empresas Norteamericanas que formarán parte del Foro Paraguayo serán: Bucyrus International, Briggs and Stratton Corporation, John Deere Worldwide, Manpower Co., Oshkosh Truck, Sensient Corp., Miller Light, Harley Davidson, entre otras.
Además contarán con la presencia de representantes de la Universidad de Wisconsin en Milwaukee, el decano de la Facultad del Comercio Timothy L. Smunt, el profesor Kanti V. Prasad (Ex miembro del Consejo Ejecutivo de la Ciudad de Milwaukee), Charles Mulcahy, J.D., y Vicente Aquino, director y fundador de la Fundación Ñepytyvo Inc.
Según Peter Tase, uno de los objetivos del foro sería mostrar apoyo político al actual presidente del Paraguay, Federico Franco, además de que el evento fomente aun más el comercio bilateral entre los países de Paraguay y EEUU.
“Esta es la razón por la que hemos decidido organizar este Foro, para poder beneficiar a la nación Paraguaya y a su comunidad comercial, para que mutuamente puedan cooperar el uno con el otro”, dijo.
En el Foro habrá un cierto número de estudiantes de la Universidad de Wisconsin que estarán presentes en el evento pero la gran mayoría de los participantes serán presidentes, vicepresidentes y directores de compañías interesadas en invertir en el país.
Estas empresas están dedicadas e involucradas principalmente en maquinarias de información tecnológica, equipamientos y maquinarias para la agricultura, administración de recursos humanos, industrias alimenticias y productos lácteos.
Peter Tase ha formado parte del Cuerpo de Paz, que fue lo que lo trajo al Paraguay por primera vez en los años 2007 al 2009 y después de ese periodo ha visitado el país un par de veces, la ultima fue durante este año con una estadía de 3 meses. Actualmente se encuentra en el proceso de preparación y edición de un libro sobre el Paraguay.
El organizador finalizó expresando la importancia política y económica de este Foro porque demuestra el apoyo de empresas norteamericanas a la idea de trabajar conjuntamente con empresas paraguayas que a su vez han demostrado interés en trabajar con sus pares de dicho país.
La Universidad de Wisconsin es una entidad educativa pública urbana de investigación, la más grande del área metropolitana de Milwaukee. Poseen un total de 30.502 estudiantes inscriptos y 1.623 instructores. Además cuentan con el más amplio Departamento de Arquitectura, Enfermería y Ciencias de la Salud del Estado de Milwaukee.

 

Nicaragua shows growth in agricultural sector

NICARAGUA SHOWS GROWTH IN AGRICULTURAL SECTOR

Wednesday, December 12, 2012

By Peter M. Tase

During the first nine months of 2012, agricultural exports of Nicaragua have increased by 16.35 percent compared with the same period last year; even though this year, rain has been scarce in the crop fields.

According to the Office of Exports (CETREX), Nicaragua exported 2.075 billion USD in products between January and September, resulting in 16.35 percent higher than agricultural products being exported in the same period last year ( 1.783.6 million USD).
According to Jose Antonio Mayorga, vice president of the National Union of Agricultural Producers of Nicaragua (UPANIC), September 2011, was a month characterized by heavy rain but unfortunately the volume of products was reduced by 30 percent:  “We are waiting for the upcoming season to bring some showers of rain, so there is a proper growth and maturation of crops such as rice, sorghum, soybeans and peanuts and hopefully maintain the same levels of agricultural production.”
For the officials of Nicaragua’s Institute of Meteorology rain precipitation have decreased throughout the country side, this is why farmers have not reported any positive results until now. In Nicaragua, later this month, are expected a series of light showers that would provide the necessary moisture for the growth of crops.  In mid-2012, El Niño has also contributed towards a dry weather in most parts of Nicaragua. Meteorologists expect changes of weather patterns, with some rain, and crops are expected to yield more in the beginning of 2013.
Even though Nicaragua is the second poorest country in Latin America, its agricultural production sector, over the recent years, has adopted a major change towards introducing its products in national and international market, demonstrating a certain level of dynamism in regional agricultural markets.  In Nicaragua, just like in any other Latin American country, Investment in agriculture affects and directly reduces the level of poverty, as the agricultural production increase, poverty reduction is inevitable.   Nicaraguan government should create the conditions for increased investment in agriculture and these political decisions will have greater effect in reducing the level of poverty in the country.
Spero analyst Peter M Tase writes on Latin American political and trade issues.

Ingenieros de todo el Mundo se reúnen en Buenos Aires en el Foro Mundial de Educación de Ingeniería

Ingenieros de todo el Mundo se reúnen en Buenos Aires en el Foro Mundial de Educación de Ingeniería

By PETER M. TASE

11 de Octubre, 2012

weef-image-150x150Más de 1.300 participantes de 45 países se reúnen en Buenos Aires para concurrir al Segundo Foro Mundial de Educación en Ingeniería (WEEF 2012), que iniciará su programa el próximo 15 de octubre.

Estará presente una delegación oficial de la Universidad Nacional Del Este (UNE), compuesta por
El Decano de la Facultad de Ingeniería Agronómica, Ing. Agr. Rafael Vázquez y también
El Vice-Decano de la Facultad Politécnica, Ing. Eustaquio Alcides Martínez.

Esta será una oportunidad para los Ingenieros Paraguayos en establecer y fortalecer lazos profesionales en el ámbito de Educación en Ingeniería con la vista de organizar un evento similar en Ciudad del Este, Paraguay en un futuro cercano.

Para el Rector de la Universidad Nacional del Este: “El Foro Mundial de la Educación en Ingeniería es una gran oportunidad para los ingenieros y científicos del Paraguay a conocer las nuevas practicas, ultimas innovaciones e investigación en el ámbito de ciencia, tecnología y Ingeniería. Estamos privilegiados de tener nuestros altos representantes en este Foro Mundial de Ingeniería organizado en el vecino país.”

Por primera vez en su historia, el Foro Mundial de Educación en Ingeniería (WEEF 2012), que se llevará la próxima semana entre 15 – 18 de octubre, tendrá como sede la capital argentina que recibirá a los miles de estudiantes, decanos, profesionales, empresarios y representantes gubernamentales de 45 países.

El programa principal del evento de este año será “Educación en Ingeniería para el Desarrollo Sostenible y la Inclusión Social”, temática conforme con los valores y la misión de las dos entidades organizadoras, el Consejo Federal de Decanos de Ingeniería (CONFEDI) y la Universidad Tecnológica Nacional (UTN), Filial Buenos Aires.

Para el Lic. Rolando Segovia Páez, Director General de Relaciones Internacionales, en la UNE, Ciudad del Este, Paraguay: “la participación de la Universidad Nacional del Este constituye un importante paso en el proceso de posicionamiento e internacionalización para las universidades de la región de frontera con Brasil y Argentina”

Se calcula que más de 1.300 delegados provenientes de 45 países recibirán a un número importante de estudiantes de ingeniería de las principales Universidades de Argentina. Para la ocasión, se espera reunir a profesores, decanos, estudiantes, expertos, empresas y representantes de los gobiernos que estén interesados en el progreso y las prácticas innovadoras en el área de ingeniería, la educación y el rubro de tecnología.

Este evento cuenta con el apoyo de importantes entidades gubernamentales argentinos como el Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva; Ministerio de Educación Nacional, y el Ministerio de Turismo, Republica Argentina.

Catholic bishop calls for defending family values in Paraguay

CATHOLIC BISHOP CALLS FOR DEFENDING FAMILY VALUES IN PARAGUAY

Monday, December 10, 2012

By Peter M. Tase

Catholic bishop calls for defending family values in ParaguayOn December 9th, Catholic Bishop Adalberto Martinez paid tribute during a Sunday mass to the importance of family and “the Church’s obedience to the Constitution, because it defends the family and even sets the stage for a better life.” Bishop Martinez was referring to politicians who do not respect the church’s voice.
While placing the case of family preservation as a priority, Martinez recalled the need for its protection as the society’s basic component, and in that sense.
Bishop Martinez argued that this involves economic security and work. The Church will always advocate these issues, because it is a big family that is working towards strengthening of society.  In this context, the bishop proposed the importance of the family since ignoring it will cause a social weakness that will further increase the presence of abandoned kids in the streets, out-migration of Paraguayans. National leaders should find ways to resolve the current societal challenges to Paraguay.  On the other hand,  political candidates should keep in mind the Church’s requests so they can address appropriately the social challenges once they become the leaders of this country.   Martinez also defended marriage between one man and one woman as the will of God.
Spero writer Peter M Tase writes on Latin American business and political affairs.

“THE CUTTING EDGE” (reaching 1.4 million monthly)

 

Oil Addiction

cmimg_74967

Paraguay Inks Oil Deal to Advance on Energy Independence

  Peter M. Tase            December 11th     2012

On December 5th, President Federico Franco of Paraguay began a two-day official visit to Miami, invited by local petrochemical companies that are planning to explore oil in the the Chaco region of the South American country.

In one of his interviews, Franco stated that Paraguay has the largest oil reserves in Latin America and is looking forward to receiving US investors to conduct further studies in the Chaco. One day before his departure, the president visited the city of Neuland (about 350 miles from capital city Asuncion) and with representatives of President Energy Company led the symbolic act of officially beginning the oil exploration in Chaco, in which President Energy is expected to invest $92 Million. Seismic exploration trucks have already undertaken tests and exploratory drilling is set to begin.

In Miami, Franco met with representatives of President Energy in Miami and noted that the exploration of oil in Paraguay “means a tremendous added  value for [Paraguay’s] economy.” Franco “highly values Paraguay’s potential for energy independence and the its significance to secure an added value from oil and its byproducts.”

He added that “[oil exploration] will open a new area of development for the country,  and further enhance what we already have in the agricultural sector and create value with our existing strategic resources.” Franco received details of the latest digital technology in studies of geo-seismology undertaken by President Energy Co. in the territory of Pirity and Boqueron in the Paraguayan Chaco region. It was in the Chaco region that Paraguay fought a brief war with neighboring Bolivia in the 1930s, ostensibly over possible petroleum reserves. It is in the same region that it currently faces a restless insurgency.

The senior leadership of President Energy, Peter Levine and Richard Gonzalez, presented the rese search and methodology that confirm prospects for oil in Paraguay. According to President Energy analysis, there have been identified more than 150 million barrels of high quality crude oil, which can be refined at the state-owned Petróleos Paraguayos (Petropar) refinery at Villa Elisa in central Paraguay.

Franco, accompanied by two members of his cabinet: Minister of Industry and Trade Francisco Rivas and Minister of Schedules Fernando Pfannl, was given briefings on the technology, industrial equipment and logistics that will be installed once the oil exploration has begun in Chaco. Also joining Franco were Senators Blas Llano and Robert Acevedo.

President Franco met also with the leadership of Brightstar, who confirmed their interest in establishing headquarters in Paraguay in order to assemble 30,000 computers per month.  Brightstar will fulfill the demand of supplying computers to Paraguayan children, while the surplus will be exported overseas. Brightstar is a global company, headquartered in Miami, and is dedicated to computer and cell phone production technology.

Also, in an exclusive interview with Speroforum in Paraguay, Franco confirmed his government’s desire for closer economic and political ties to the United States. This was confirmed last month when American Airlines began direct flights to the Paraguayan capital from the U.S. Franco’s government and Paraguayan exporters are still experiencing the fallout of Paraguay’s suspension from the MERCOSUR regional trade bloc. Paraguay’s absence from a crucial vote allowed Venezuela to become a member of MERCOSUR, despite Paraguay’s long-standing opposition. Paraguayan exporters complain of bureaucratic delays at the border with Argentina, while Paraguay struggles with diplomatic wrangling over its impeachment and removal of former President Fernando Lugo this year. The Organization of American States, however, has confirmed the constitutionality and legality of Lugo’s dismissal.

Peter M. Tase is a long-time observer of Paraguayan political affairs and trade matters. He writes forSperoforum, from where this article is adapted.

http://www.thecuttingedgenews.com/uploads/cmimg_74967.jpg

IV Encuentro del Equipo de Comunicadores del Estado (ECOE)

 IV Encuentro del Equipo de Comunicadores del Estado (ECOE)

Jueves, 06 de Diciembre de 2012 08:55 | Escrito por María Luisa Ferreira | PDF | Imprimir | Correo

 Lic. María Luisa Ferreira Valdés
Directora General de Comunicación Estratégica DGCE
Secretaría de Comunicación SICOM
Asunción, Paraguay

Dirección General de Comunicación Estratégica – DGCE  
Ayolas 451 entre Oliva y Estrella. Edif. Capital
Teléfono: (021) 449111 021 449113   Int. 602,607, 643 y 644
www.sicom.gov.py
Presidencia de República

Asunción, Paraguay

IP PARAGUAY, Agencia Noticiosa
www.ipparaguay.com.py

Seguir a SICOM en Twitter
@sicompy