POEZIA E REMZI BASHËS NË AMERIKË

POEZIA E REMZI BASHËS NË AMERIKË

Shkruan: Peter TASE

Remzi Basha është njëri prej shkrimtarëve më të njohur në diasporën Shqiptare që aktualisht jeton në Suedi. Me penën e tij poetike, Basha ka mundur të hedh në letër vargje të zjarrta patriotike për mëmëdheun, për trojet e Kosovës. Basha ka shkruar disa libra më poezi dhe dy Romane, ku tema kryesore është dashuria për atdheun dhe mallin që ndjen poeti për vendlindjen. Vëllimi me poezi “Zjarri në duart e mia” i Remzi Bashës, botuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në gjuhën Angleze, është vlerësuar maksimalisht nga Michelle Watson Roscitt, shkrimtare dhe një grua me funksione të larta në sipërmarrje në Washington, D.C.. Michelle Roscitt ka botuar një sërë volumesh me poezi dhe për më shumë se gjashtëmbëdhjetë vjet ka punuar si drejtuese e lartë në disa kompani të ndryshme në teknologjinë e informacionit dhe telekomunikacionit. Ajo dëshiron të ndaj me publikun Shqiptar, mendimet e saj për librin “Zjarri në Duart e Mia” të Remzi Bashës.

“Oscar Wilde shkruante: “ Patriotizmi nuk është diçka e përkohshme, shpërthim i tërbuar i emocioneve, por dedikimi i qëndrueshëm dhe i qetë i një jete të tërë.”

Lufta në Kosovë ka mbaruar më shumë se dhjet vjet më parë, por Bota nuk duhet të harroj asnjë herë dhunën e ushtruar ndaj Shqiptarëve të Kosovës. Bota duhet të kujtoj masakrat dhe torturat ndaj popullit Shqiptar në mënyrë që këto veprime djallëzore të mos përsëriten, dhe duke përkujtuar këtë luftë, ne do të nderojmë shqiptarët e shumtë patriot të cilët dhanë jetën e tyre për njerëzit e

tyre, për traditat, besimet dhe pa dyshim për atdheun e tyre. Shqiptarët e Kosovës, gjatë luftës, janë detyruar të largohen nga
vendi i tyre dhe të shpërngulen në trojet Shqiptare dhe nëpër botë, por ata nuk e kanë humbur identitetin, kulturën, dhe solidaritetin për vendin e tyre. Ata janë masakruar por kurrë nuk janë mposhtur. Ashtu si populli polak, i cili është masakruar dhe dhunuar për shumë gjenerata, edhe ky komb nuk është mposhtur asnjë herë. Polakët u ngritën si një feniks nga hiri i luftës për të pretenduar trashëgiminë e tyre, vendin dhe atdheun. Këto janë gjithashtu ëndrra, e drejta e ç’do Shqiptari. Sidoqoftë, në mes të kësaj dhimbje zëmre, ka një dritë të jashtë zakonshme shprese dhe premtim që i është ofruar popullit Shqiptar dhe gjithë botës, në formën e fjalëve të bukura dhe të fuqishme të shkrimtarit Shqiptar Kosovar, Remzi Basha. Megjithëse Basha jeton në një ekzil politik të detyruar, ai ka parë dhe përjetuar krime makabre, ai ka krijuar një botë dëshirash me trupin e poezisë, e cila është aq e mprehtë dhe e gjallë sa dhe dashuria e parë, e paharruar. Poezia e tij shpreh, pasion të fuqishëm, patriotizëm, dashuri, dhimbje dhe trishtim për vendin e tij, Kosovën, Shqipërinë. Poezia e Bashës personifikon Kosovën e tij të dashur, si një ndjenjë e gjallë, ndoshta një a afërt shpirtërore edhe pse është shumë larg. Poezia e Remzi Bashës të tërheq në botën e tij të mendimeve dhe emocioneve, aq sa edhe lexuesi e ndjen patriotizmin e Bashës. Në poezitë e tij nuk ka urrejtje apo hakmarrje, dashuria dhe pasioni për bashkëkombësit dhe Kosovën e tij janë të lexueshme dhe ndjehen në ç’do momente të dëlira dhe të pastra. Remzi Basha duhet të lexohet nga të gjithë njerëzit që kanë dashur diçka dhe e kanë humbur, dhe nuk kërkojnë hakmarrje, por ofrojnë një fener shprese për të ardhmen e njerëzimit më humanitar.”
“Patriotizmi i vërtetë e urren padrejtësinë në vendin e tij më shumë se në ç’do vend tjetër.” Oscar Wilde

(Lexo artikullin…)

https://docs.google.com/file/d/0B5O3kwYWZt5QUnhHdy1wSURIU2s/edit

 

Advertisements

ARGENTINA’S CUSTOMS CONTROL PARAGUAYAN EXPORTS.

Argentina’s customs control Paraguayan exports.

At a time when Paraguay voted in favor of Argentina to join the UN Security Council, the administration of Cristina Kirchner violates treaties and international laws which specify the status of products that are in transit.  According to international agreements, Paraguayan products that are in transit through the Port of Buenos Aires, should not be examined by its customs check point. In addition to these obstacles, Argentina owes to Paraguay more than USD 193 million from the purchase of electrical energy at Yacyreta Hydroelectric Dam.

On November 2nd, the Customs of Argentinean Government in Buenos Aires informed Paraguayan river transportation companies that they will inspect all containers originated from Asuncion and destined to international markets.  This new measure will further complicate and elevate the obstacles for Paraguayan products in International Markets. Paraguayan ship owners have rejected this new measure by Argentinian government. These procedures will cause a delay and crash the Paraguayan businesses that ship their products through the port of Buenos Aires.

Paraguayan president, Federico Franco, has expressed his concern and at a press conference in e Department of Cordillera assured the public that “Paraguay will defend its sovereignty, file a note of protest to appropriate international organizations and make sure to defend our national sovereignty.”

These verification procedures will enable Argentinean customs to open the Paraguayan containers in Buenos Aires, unload its contents and even destroy the security seals at every container, therefore will tamper all commodities coming from Asuncion in transit through Rio de la Plata.

According to the president of the Center of Maritime Ship-owners of Paraguay (CAFyM), Guillermo Ehrecke: “this situation is totally unusual, but coming from Argentina, it is not a surprise to Paraguayans”

Mr. Ehrecke said that this measure violates international treaties and agreements, in which is clearly  established that the goods in transit from one country to another cannot be checked at ports where the goods are in transit. These non-sense measures will cause an additional expense of USD 800 – 1,000 dollars/container to Paraguayan exporters.

On November 2nd, I contacted three times by phone the Embassy of Argentina and no one was available to comment on the current situation caused by Argentinean Customs’ services. It is evident that Kirchner wants Paraguay to become another province of Argentina. Buenos Aires’ current measures will elevate the sense of nationhood amongst Paraguayans and Kirchner’s actions will certainly backfire sooner or later.

With current blocking measures against Paraguayan exports, President Kirchner wants to harm the Paraguayan economy and reduce its impressive level of growth, which Argentina envies and is certainly far away from reaching the level of Asuncion’s macro-economic stability.

PETER TASE

(International Program Assistant to Secretary General of IFEES)

Paraguay supports Argentina’s bid for UN Security Council

Paraguay supports Argentina’s bid for UN Security Council
Wednesday, October 31, 2012

By  Peter M. Tase

The Paraguayn Senate decided to convene the Paraguayan Foreign Minister for October 31 to further explain the vote of Paraguay in favor of Argentina to join the UN Security Council. This supportive action of Paraguay towards Argentina has been taken after the latter has unilaterally taken many actions against Paraguay, in its expulsion from MERCOSUR and led other blocking initiatives in UNASUR and OAS.

Argentina, together with Brazil and Venezuela, have been the main engine to isolate Paraguay in the region and suspend its membership from MERCOSUR and UNASUR.

The Paraguayan Foreign Minister was asked to vote in favor of Argentina for that nation to become part of the Security Council of the UN. This support took shape after the neighboring country voted for the suspension of Paraguay in the Mercosur, besides other penalties imposed unilaterally.

On the other hand, the OAS Special envoy, John Biehl, in Paraguay, in charge of preparing the environment of over 70 observers who will monitor the elections, stated that MERCOSUR and UNASUR both need Paraguay.

The Organization of American States is preparing to send a delegation of 70-80 observers to Paraguay led by the former President of Costa Rica and Nobel Prize winner, Oscar Arias Sanchez.

Chilean diplomat, John Biehl, stated that UNASUR and MERCOSUR need Paraguay and its expulsion from the two regional blocs was as a result of a number of other economic interests that regional countries had in mind once former President Lugo was ousted from power.

According to Biehl, many countries realize that Paraguay is needed in the international community, and it must return to play an active role in the region and international institutions.

The OAS is committed to monitor the general elections set to commence on April 21st, 2013, which will bring to power a new president for the next five years.  During the day of the elections the OAS observers will monitor the voting process all over the country and assure a transparent process of presidential elections in Paraguay. This will be the first elections in which the Paraguayan diaspora in the United States and Spain, will be able to cast their vote abroad.

Spero columnist Peter M. Tase is an analyst of political and economic affairs of South America.

(Read the article)

http://www.speroforum.com/a/TEGLJEFBEY39/73263-Paraguay-supports-Argentinas-bid-for-UN-Security-Council

 

Semblanza de un periodista argentino

DIALOGO CON PEPE ELIASCHEV

PETER TASE

Analista de EJE 21 en Washington, D.C.

1.     ¿Cuál es tu opinión y análisis sobre la actual política exterior de Argentina hacia los países vecinos, Estados Unidos y Gran Bretaña?

No podría decir que la Argentina tiene “una” política exterior en general.

Pepe Eliaschev, un Escritor Ilustre Argentino comparte sus ideas con EJE 21

Read more…

http://eje21.com.co/opinin-secciones-55/50495-semblanza-de-un-periodista-argentino.html

Venezuela’s complicated relations with South American partners

Venezuela’s complicated relations with South American partners

By  Peter M. Tase

Sunday, October 07, 2012

After Paraguay’s membership suspension from the South American MERCOSUR regional trade organization in late June, its trade relations with Venezuela have somewhat reached a stalling point. Venezuelan President Hugo Chavez’s policies of 21st century socialism are affecting the globalist trends of South American countries which additionally have been negatively affected by the anti –globalist leaders of Ecuador and Bolivia.

Read the article…

Venezuela’s complicated relations with South American partners 

“Paraguayan senate delays action on Venezuela’s admission to MERCOSUR”

   Wednesday, August 15, 2012. By Peter M. Tase.
Reacting to diplomatic initiatives on the part of Argentina, Brazil, and Uruguay, the senate of Paraguay has decided to postpone their official resolution and decision on the recent admission of Venezuela as a full member of MERCOSUR, the South American trading bloc.  This action, introduced on August 9 by Senator Miguel Gonzalez, has found support from the nine Senators representing the UNACE Party, as well as a majority of Colorado Party senators. …
 Read the article…

Histori (II) “Marshimi i opingave” by Peter Tase

Lufta me Meksikën është cilësuar si një mbrojtje

patriotike e territorit Amerikan nga Meksika

fqinje por njëkohësisht edhe një plaçkitje

ndaj këtij agresori të dobët. Në fakt, qëllimi i

vetëm ishte marrja nën kontroll e Kalifornisë

dhe brigjeve të Paqësorit…

Për ta lexuar artikullin kliko në: koha-536

Histori (1) “Presidenti Xhejms Polk dhe lufta teritoriale me Meksikën” Peter Tase, RPCV.

Lufta me Meksikën është cilësuar si një mbrojtje patriotike

e teritorit Amerikan nga Meksika fqinje por

njëkohësisht edhe një plaçkitje ndaj këtij agresori të

dobët. Në fakt, qëllimi i vetëm ishte marrja nën kontroll

e Kalifornisë dhe brigjeve të Paqësorit

Për ta lexuar artikullin,  kliko në: koha-525

SPAIN AND LATIN COUNTRIES SHUN PARAGUAY

Spain and Latin countries shun ParaguaySPAIN AND LATIN COUNTRIES SHUN PARAGUAY

Saturday, September 22, 2012

By Peter M. Tase

n September 20 the regional political isolation of Paraguay took on a new dimension. The Spanish government has so far refused to invite Paraguayan President Federico Franco to participate in the XXIISummit of the Ibero-American Organization ((Organización de Estados Iberoamericanos – OEI), scheduled for November 16-17 in Spain. The position taken by Spain is an unexpected turn that will further increase the isolation of Paraguay in the international arena and it may affect the bilateral relations between Spain and Paraguay in the future.

(Read more)

http://www.speroforum.com/a/PASDYHIJNH1/73136-Spain-and-Latin-countries-shun-Paraguay

ON PARAGUAY AND ALL AROUND THE WORLD

%d bloggers like this: