PETROLEUMWORLD.COM

Peter Tase / COHA: The Fifth People’s Republic of China – Latin America Summit

 

 

On November 21, the Peruvian capital, hosted the fifth China – Latin America Summit, in which for two days were discussed a roster of urgent topics involved in order to achieve further development in terms of commerce and trade between China (PRC) and Latin America.  The Summit was attended by over a thousand business leaders and public officials from the PRC and from all of the Latin American countries.  Since the world financial crisis of 2008, Chinese corporations have devoted special attention to diversify their investment potential throughout South America in particular.

http://www.petroleumworld.com/lagniappe11122801.htm

 

ENTREVISTA A PETER TASE

 

 

ENTREVISTA A PETER TASE           28/05/2012 17:15:00

La única cosa que sale en el exterior es el EPP, no se habla de los éxitos

Ex voluntario del cuerpo de Paz en Paraguay.

 

Ex voluntario del cuerpo de Paz en Paraguay.

Asunción, IP Paraguay.- Fuera de sus fronteras no se conocen los grandes potenciales que tiene el Paraguay y la única cosa que sale en el exterior es el EPP (Ejército del Pueblo Paraguayo), según el investigador Peter Tase, del Consejo sobre Asuntos Hemisféricos en Estados Unidos, que hará un reporte inédito sobre los progresos en el país en los últimos cuatro años.

Tase, quien fue voluntario del Cuerpo de Paz en una comunidad al sur de Paraguay, lamentó que por lo único que el país sea conocido en el exterior sea el grupo autodenominado EPP, que ha perpetrado ataques a instituciones estatales en el norte del país.

“Es un grupo muy pequeño, pero que sin embargo toma la atención. Eso daña la imagen”, señaló el investigador que realizará durante los próximos meses el primer informe completo, en inglés y español, sobre el progreso multidimensional del Paraguay durante los últimos cuatro años.

Se trata de un reporte detallado sobre presente gestión del presidente Fernando Lugo que va a incluir aspectos como educación, salud, infraestructura, desarrollo rural, entre otros, que va a ser publicado en octubre próximo en el Consejo de Asuntos Hemisféricos (Coha.org).

Según Tase, en este informe se describirá precisamente lo opuesto de lo que se conoce de Paraguay en el exterior. “Yo quiero promover el progreso que es inevitable y los desafíos y logros que se dieron en estos últimos cuatro años”, señaló.

Insistió que en el exterior es necesario mostrar todas las cosas que se están haciendo y las potencialidades que tiene Paraguay, principalmente en los sectores energético, productivo, recursos minerales, y sobre todo su gran riqueza natural y cultural.

Señaló en este sentido que es necesaria una mayor sincronización entre el Ministerio de Industria y Comercio y la Cancillería Nacional, ya que son los diplomáticos paraguayos en el exterior los puntos de contacto para atraer inversiones de capital.

Indicó que en muchos casos hay diplomáticos que no manejan las informaciones necesarias para atraer inversionistas o ganar mercados para los productos paraguayos. Refirió que en el caso de Estados Unidos existen posibilidades de ampliar la participación de productos paraguayos como la stevia, la carne, el azúcar o la soja.

Como ex voluntario del Cuerpo de Paz, Tase observa actualmente progresos importantes en el país, los que pudo observar también en la compañía Teniente Sánchez, del distrito de Villalbín, departamento de Ñeembucú, donde entre el 2007 y 2009 trabajó en salud dental, desparasitación y saneamiento.

Destacó además que en este tiempo se mejoró bastante en la formación de recursos humanos capacitados en universidades públicas, entidades a las que está entregando libros de diferentes áreas. Son dos paquetes de 900 libros cada uno para las universidades públicas del Este, de Canindeyú, Concepción, Caaguazú e Itapúa.

Tase además presentará en Paraguay un diccionario de cinco idiomas (español, inglés, italiano, albanés, guaraní), publicado en 2010, y un libro que compila los discursos y mensajes del presidente Fernando Lugo en los años 2010 y 2011.

          

http://www.ipparaguay.com.py/2011/ip/index.php?#cuerpo

Presidenti i Paraguait flet për Kosova Info

Presidenti i Paraguait flet për Kosova Info

14.08.2012 | 13:40

 

 

Historik i shkurtër

Më 22 Qershor, 2012, në mes të duartrokitjeve të anëtarëve të Kongresit, Presidenti i sapo zgjedhur Federiko Franko veshi mbi kostumin e tij  shiritin presidencial që simbolikisht përfaqëson dorëzimin në duart e tij të pushtetit politik të popullit Paraguaian, dhe natyrisht mori mbështetjen e plotë të legjislativit për ushtrimin  e mandatit të tij presidencial, që do të zgjas vetëm 13 muaj.

Në fjalën e tij, Presidenti Franko i bëri thirrje për bashkëpunim kongresit nacional dhe të gjithë sektorëve të tjerë social dhe fetar, një stil ky ndryshe nga para-ardhësi i tij, Fernando Lugo, i cili ka neglizhuar vazhdimisht bashkëpunimin me pushtetin legjislativ dhe me shoqërinë civile gjatë tre vjet e dhjet muaj kur ai ishte në pushtet.

Që në fillim të mandatit në 2008, Dr. Franco, si zv. President, nuk ka patur marëdhënie positive me ish presidentin Lugo, për të  ndarë përgjegjësitë e administrimit të vendit ashtu siç e kërkon Kushtetuta e Republikës.

Në takimet me njerëzit, Dr. Franko është gjithmonë i pranishëm në orarin e caktuar.  Më kujtohet, më 1 qershor, 2012, ish Presidenti Fernando Lugo, ishte duke realizuar një vizitë shtetërore në  Azinë e largët për 22 ditë rresht, dhe presidenti në detyrë, Dr. Federico Franko, më kishte ftuar për të shkuar së bashku me helikopterin e tij, për të inauguruar një post policie në fshatin Itapuami, në qytetin e Luke-s (Luque).  Ne mbërritëm në kohë dhe të pranishëm ishin komisari i policisë së zonës bashke me fshatarët e gëzuar; ndërsa erdhën me vonesë zv. Komandanti i policisë së shtetit si dhe kryetari i bashkisë së qytetit Luke (Luque).  Një aktivitet shumë interesant dhe që demonstronte fare hapur mbështetjen në popull që Dr. Franko gëzon në qytete të ndryshme të vendit. Më 3 Korrik, pata mundësinë të takohem sërish me Dr. Franko, tashmë të zgjedhur si president i republikës dhe munda të siguroj një intervistë të tij, e dhënë në pallatin presidencial Lopez, në Asuncion.

Biografi Politike

Presidenti Federiko Franko, u lind në Asuncion, më 23 Korrik, 1962. U pranua në Fakultetin e Shkencave mjekësore në Universitetin Shtetëror të Asuncion-it, dhe më 1986, mori titullin doktor në mjekësi dhe kirurgji.

Dr. Franko ka përfunduar gjithashtu studime pas universitare duke u specializuar në kardiologji.  Gjatë perjudhës 1991-1996, ka qenë anëtar i këshillit bashkiak në qytetin Fernando de la Morra; gjatë mandatit 1996-2001, u zgjodh kryetar i bashkisë së qytetit Fernando de la Morra.  Në vitin 2003, u zgjodh me vota të lira dhe demokratike, guvernator i provincës Central me një mandat pesë vjeçar.

Në zgjedhjet presidenciale të 20 Prillit, 2008, u zgjodh Zëvendës President i Paraguai-it, duke përfaqësuar Partinë Liberale Radikale Autentike në Aleancën Patriotike për Ndryshimin, nga e cila kandidat për president ishte Fernando Lugo Mendez.


Intervista

Kosova Info: Cila është situata politike dhe kontributi i Paraguait në promovimin e demokracisë në Amerikën e Jugut, marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës  dhe Paraguait?

Franco: Përpara së gjithash, dua të theksoj se nesër do të jemi të pranishëm në festën e katër Korrikut, përvjetori i pavarësisë së ShBA, kështu që fjala ime e parë u drejtohet gjithë popullit amerikan dhe urime të përzemërta për këtë festë kaq të rëndësishme kombëtare. Në vend të dytë, Peter ne tani jemi të përqendruar plotësisht, në konsolidimin e qeverisë, dhe reformës në drejtësi, duke i dhënë qeverisje dinamike qytetarëve, dhe sapo të jenë realizuar këto objektiva do të impenjohemi më shumë në lidhje me marrëdhëniet me fqinjët dhe veçanërisht me bllokun tregtar, të ashtu quajturin Tregu i përbashkët i jugut, MERCOSUR.

Aktualisht prioriteti ynë është kryesisht i përqendruar në programet, dhe realizimin e projekteve të trashëguar nga qeveria para-ardhëse, në mënyrë që këto programe të jenë të dobishëm dhe ndihmojnë komunitetet rurale në vend. Ç’do gjë do të vazhdoj, do të përmbushim gjithë detyrimet tona ndërkombëtare, dhe mbi të gjitha jemi duke vënë në lëvizje dhe përshpejtuar ekzekutimin e projekteve që ndodhen aktualisht në Senat dhe në Dhomën e Deputetëve.  Jam i bindur se me këtë ritëm do të mund të përmirësojmë kushtet e jetesës së ç’do qytetari dhe kemi besimin se politikat tona sociale do të kontribuojnë në uljen e varfërisë në vend.

Kosova Info: Në ç’farë niveli është bashkëpunimi midis Bashkimit Europian dhe Paraguait?

Franco: Bashkëpunimi midis Bashkimit Europian dhe Paraguait ka arritur një shifër prej 130 milion Eurosh gjatë periudhës 2007-2013.

Interesi i BE-së në evolucionin politik dhe ekonomik të Paraguai-it vazhdon të jetë i lartë, jo vetëm në nivel bilateral por edhe në kontekstin rajonal të tregut të përbashkët të Jugut, (MERCOSUR), ku Paraguai bënë pjesë, gjithashtu edhe në Amerikën e Jugut.

Në Prill, 2012, u realizua mbledhja e komisionit të përbashkët Paraguai – BE, në të cilën u diskutua prioriteti i qeverisë në lidhje me arritjen e një kohezioni veprimesh midis sektorëve të ndryshëm politik dhe ekonomik, me qëllimin e vetëm për të gjetur një transformim strukturor që do të mundësoj një demokraci me mirëqenie dhe cilësi jetese më të lartë për qytetarët.

Ka tre fusha bazë të cilat jemi duke negociuar për bashkëpunimin e mëtejshëm ndërmjet BE-së dhe Paraguait:

Asistencë teknike, në mënyrë që vendi ynë të jetë konkurrues dhe prodhues, mbi të gjitha në rajonin tonë, dhe duke parë drejtë të ardhmes në pjesëmarrjen e gjerë të  prodhimeve tona brenda tregut të Bashkimit Europian.

Investim dhe industrializim:  Paraguai ka avantazhin të jetë  një bazë operative për shërbimet e prodhimit të Bashkimit European dhe

Bashkëpunim Politik:  Paraguai do të mbështes Bashkimin Europian në marrëdhëniet e këtij të fundit me vende të tjera në rajon, duke patur parasysh se demokracia i bënë të mundur vendit tonë të jetë lider në Amerikën e jugut, dhe mund të shërbej si një zëdhënës i Bashkimit Europian në Komunitetin e Shteteve Latino – Amerikane dhe Karaibe (CELAC).

Në Paraguai ka një progres të dukshëm në stimulimin e  efiçencës dhe bashkëpunimit ndërkombëtar të vendit tonë me vende të ndryshme si dhe me organizata ndërkombëtare.

Paraguai për herë të parë, ishte vendi organizator i Samitit të XXI Iberoamerikan, ku ishin të pranishëm presidentët e 22 vendeve të Amerikës Latine, përfshi edhe mbretin e Spanjës,  të cilët formojnë këtë bllok si dhe eksponent të organizmave ndërkombëtare të cilët u mblodhën në qytetet Luke dhe Asuncion, për të debatuar mbi reformat e qeverisjes dhe zhvillimin ekonomik Ibero-Amerikan.

Në vazhdim Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) e ka vlerësuar vendin tonë për politikat ekonomike dhe tregtare të arritura dhe të implementuara, të cilat na kanë bërë të mundur dyfishimin e prodhimit të brendshëm bruto per capita në pesë vjetët e fundit.

Kosova Info: Si ju duket mungesa e mbështetjes politike nga blloku i vendeve të MERCOSUR dhe UNASUR kundrejt qeverisë suaj të sapoformuar?

Franco:  MERCOSUR më shqetëson më shumë, më shqetëson MERCOSUR sepse është një grup vendesh, një marrëveshje, treg i përbashkët ku lidhen interesat ekonomike dhe financiare. UNASUR nuk më shqetëson dhe aq shumë, ne e dimë fare mirë se në këtë aleancë, ka interesa të tjera, çështje ideologjike, dhe si rrjedhojë nuk është në prioritetin tim. Aktualisht MERCOSUR ka më shumë rëndësi për ne si një vend ish-anëtar dhe së fundmi i pezulluar në fund të Qershorit në Samitin e MERCOSUR në Mendoza, Argjentinë.

Kosova Info: Cilat janë prioritetet e qeverisë së Presidentit Federiko Franko në marrëdhëniet midis Paraguai-it dhe ShBA?

Franco: Së pari ruajtja e marrëdhënieve të mira miqësore, vazhdimi i mëtejshëm i programeve që janë duke u realizuar nga administrata Amerikane, madje do të  shikojmë mundësinë nëse ka programe të tjera të cilat mund t’i përfshijmë në planet tona të qeverisjes dhe marrëdhënieve dy-palësh.  Konsolidimi i zotimit tonë në luftën kundër kontrabandës, narkotrafikut, dhe natyrisht vendosmëria e shtetit kundër asaj që ne e quajmë Ushtria Popullore e Paraguay-it (Ejercito del Pueblo Paraguayo); Këto janë prioritetet tona për tani dhe sigurisht me kalimin e kohës do të kemi një prani më të madhe të asistencës Amerikane.

E dimë që prania e frytshme, bashkëpunimi i frytshëm i qeverisë Amerikane në programe si për shembull në luftën kundër drogës, në bashkëpunim me sekretarinë nacionale të anti-drogës (SENAD)gjithashtu edhe në programin që ndihmon në luftën kundër pronës intelektuale; janë projekte të cilat do t’i impulsojmë dhe përmirësojmë më tej në muajt e ardhshëm.

Intervistoi: Peter TASE

http://kosova.info/index.aspx?SID=13&LID=2&AID=5915&Ctype=1&ACatID=11

Miqësi me SHBA…

Miqësi me SHBA-të, për paqe dhe progres

Nga GAZETA TELEGRAF – Mër Gus 08, 1:40 pm

Intervista/ Flet ekskluzivisht për “Telegraf”, Presidenti i Paraguajit, Federiko Franko

Nga Peter Tase

Më 22 Qershor, 2012, në mes të duartrokitjeve të anëtarëve të Kongresit, Presidenti i sapo zgjedhur Federiko Franko veshi mbi kostumin e tij shiritin presidencial që simbolikisht përfaqëson dorëzimin në duart e tij të pushtetit politik të popullit Paraguaian dhe natyrisht mori mbështetjen e plotë të legjislativit për ushtrimin  e mandatit të tij presidencial, që do të zgjas vetëm 13 muaj. Në këtë intervistë ekskluzive Presidenti i Paraguajt, Federiko Franko, shpalos idetë e tija për promovimin e demokracisë.

Cila është situata politike dhe kontributi i Paraguajit në promovimin e demokracisë në Amerikën e Jugut, marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës  dhe Paraguajit?

Përpara së gjithash, dua të theksoj se ne jemi miq të SHBA-ve, kështu që fjala ime e parë u drejtohet gjithë popullit amerikan dhe urime të përzemërta për miqësi dhe progres. Në vend të dytë, Peter, ne tani jemi të përqendruar plotësisht, në konsolidimin e qeverisë, dhe reformës në drejtësi, duke i dhënë qeverisje dinamike qytetarëve, dhe sapo të jenë realizuar këto objektiva do të impenjohemi më shumë në lidhje me marrëdhëniet me fqinjët dhe….

(lexo artikullin…)

http://gazetatelegraf.com/miqesi-me-shba-te-per-paqe-dhe-progres/

Paraguay: exclu…

Paraguay: exclusive interview with President Franco reveals plans for development

Thursday, August 09, 2012

By  Peter M. Tase

 
The newly-installed President of Paraguay Federico Franco spoke exclusively to Speroforum during my recent return to Paraguay where I once served as a Peace Corps volunteer. President Franco has been assailed by the governments of neighboring Brazil and Argentina, as well as Venezuela, for having taken the reins of government following the impeachment of former President Fernando Lugo by Paraguay’s Congress.  Accused by Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner of an anti-democratic and “soft coup d’etat”, Paraguay was suspended from the MERCOSUR and UNASUR regional groupings.

 
Franco is a medical doctor, but has had extensive political experience. He has served as mayor of the city of Fernando de la Mora, and was governor of the Central province for five years. In 2008, he was elected to the post of Vice President and served under President Fernando Lugo. He is a member of the Authentic Liberal Party.
 
 
 
 
 
Peter Tase:
 
What is the current political situation in Paraguay and its contribution to democracy in South America. Also, what is the status of relations between Paraguay and the United States?
 
President Federico Franco:
 
First, …I want to extend my greetings to the entire American nation. Secondly, Peter, we are embarked upon consolidating the government, to provide governance, and once this is stable we will occupy ourselves with our difficulties with our neighbors. Our priority now is to be entirely focused on the programs and projects of the former government so that they will be beneficial and useful to the community; all of them will continue.
(Read more…)
 
On August 3, The Council on Hemispheric Affairs published an article entitled “The Paraguay Imbroglio: A disconcerting endgame,” authored by Eric Stadius. One of Stadius’ arguments is that the impeachment of former president Fernando Lugo and his replacement with President Federico Franco, which had followed the so-called Curuguaty Massacre where seventeen people lost their lives, has not “enacted” any change in Paraguay’s political scene.

Indeed land reform has been the priority of Franco’s newly formed government. In his first week after taking office, Federico Franco’s administration started…

(Read more)

http://www.speroforum.com/a/QRFDOLQCCV52/73013-Emboldened-Paraguay-takes-on-South-American-giants

MERCOSUR’s isolation of Paraguay …

http://www.speroforum.com/a/SLBDVWTPFZ59/73012-MERCOSURs-isolation-of-Paraguay-is-strategic-challenge-to-the-United-States

MERCOSUR’s isolation of Paraguay is strategic challenge to the United States

Wednesday, August 08, 2012

By  Peter M. Tase

 
The new President of Paraguay, Federico Franco, is preparing to travel to New York in order to participate in the 66th Session of UN General Assembly scheduled for September 18-25.  Paraguay was a founding member of the United Nations in 1945.  Although the Guaraní- speaking nation is currently being isolated by neighboring countries, its participation at the UN is not a subject to formal invitation from UN Assembly President or Secretary General
(Read more)

Bangladesh Embassy Washington DC observes Martyrs Day and Internation Mother Language Day

http://www.bdembassyusa.org/uploads/Press%20Release-21%20February,%202012.pdf

Phone –(202) 244-0183
Fax : (202) 244-2771/7830
E-mail :bdootwash@bdembassyusa.org
Website : http://www.bdembassyusa.org
EMBASSY OF THE
PEOPLE’S REPUBLIC OF BANGLADESH
3510 International Drive, NW
Washington, D.C 20008
Press Release
21 February 2012
Bangladesh Embassy Washington DC observes Martyrs Day and Internation Mother Language
Day
The 60th anniversary of ‘Shaheed Dibash’ and the International Mother Language Day was
observed in a befitting manner at the Embassy of Bangladesh in Washington D.C today
(February 21, 2012 Tuesday).
The day’s programs began with the hoisting of the National Flag at half-mast on the Embassy
premises. On the occasion, a discussion meeting followed by a cultural function was organized
in the Bangabandhu Auditorium of Bangladesh Embassy.
Messages from Hon’ble President Mohammad Zillur Rahman, Hon’ble Prime Minister Sheikh
Hasina and Hon’ble Foreign Minister Dr. Dipu Moni were read out.
Paying rich tribute to the language movement martyrs Ambassador and State Minister Akramul
Qader, in his introductory remarks, said International Mother Language day has now become a
day of celebration of the linguistic diversity around the world. In this context, he recalled the
contribution of the Father of the nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman in the historic
language movement. Ambassador Qader also underlined the significance of the Language
movement in the evolution of our National history culminating into the Independence of
Bangladesh. An International Mother Language Institute in Dhaka has been established by the
present Government aimed at preservation and research of all languages on the verge of
extinction, Ambassador Qader said.
Remembering the highest contributions of the martyrs of Language Movement, the Ambassador
urged all to work unitedly to establish an exploitation and poverty free non-communal
Bangladesh. He emphasized the need for institutionalizing democracy on a solid foundation
which was the dream of Bagabandhu Sheikh Mujibur Rahman to build a happy and prosperous
‘Sonar Bangla’. He also called upon the audience to close their ranks, help the country by
uniting their efforts and to uphold the image of the country in the spirit of the Language
movement. Dr. Alyssa Ayres, Deputy Assistant Secretary, Bureau of South and Central Asian Affairs, US Department of State and Mr. Peter Tase, a Research Fellow at the Council on
Hemispheric Affairs spoke on the occasion. They spoke on the importance of the language
movement and the present status of Bangla in the present day world.
The discussion was rounded off with colorful cultural event. Performers from Bangladesh, China,
India, Sri Lanka and Paraguay participated in the cultural event. The enthralled audience
including diplomats, representatives of social and cultural organizations and a large number o

 

  (more..)

http://www.bdembassyusa.org/uploads/Press%20Release-21%20February,%202012.pdf

Colombia

Colombia Prepares to Welcome the Americas to Cartagena for Next Week’s OAS Summit

By Research Fellow Peter Tase and Research Associate Roman Suver from the Council on Hemispheric Affairs on April 5, 2012 | Comments (1)

Cuba’s Absence Intolerable and Indefensible The upcoming Sixth Summit of the Americas will be held in the resort city of Cartagena, a UNESCO World Heritage Site, from April 14th to 15th, 2012. [1] Thirty-three heads of government, representing all of the member states of the Organization of American States (OAS)…

More…

ON PARAGUAY AND ALL AROUND THE WORLD

%d bloggers like this: